Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Направена е важна крачка към побратимяването на Казанлък и Луксор

lidwГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Казанлъшкият кмет Галина Стоянова се срещна с новия посланик на Арабска република Египет в България - Н. Пр. г-н Халед Ибрахим Емара. Основна тема на разговорите бе възможността за подновяване на разговорите за побратимяване на двата града с богато културно-историческо наследство - Казанлък и Луксор. Гостуването на Н.Пр. Емара в Казанлък бе по покана на казанлъшкия омбудсман

Гинка Щерева, която работи по съвместен проект между училища от града, побратимения ни град Верия от Гърция и Египет за обмяна на опит между ученици в сферата на туризма.

Кметът на Казанлък припомни дългата история на сближаването между двата града. Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на културата, науката и културния туризъм е подписано между Казанлък и Луксор още през 2006 г. от тогавашния кмет Стефан Дамянов и губернатора на Луксор. Египетски гости присъстват на Празника на розата две години по-късно. Впоследствие са отправяни покани за гостуване на Празника на розата, но по различни причини те не са реализирани. Такава е и съдбата на отправената покана за посещение през пандемичната 2020 г. Реален контакт Галина Стоянова установи през ноември 2019 година като част от делегация на България, водена от Министерството на туризма. Тогава представителите на нашата страна осъществяват работни срещи с ръководството на Министерството на туризма на Египет, Египетската организация по туризъм, Египетската организация за развитие на туризма и др. В резултат е подписан Меморандум за сътрудничество в областта на туризма на ниво министерствата на туризма на двете държави.

По време на разговорите кметът Галина Стоянова и Н.Пр. г-н Халед Ибрахим Емара се обединиха около общи сфери, в които могат да потърсят допирни точки и обмяна на опит, а именно - възстановяване и опазване на културно-историческото наследство и развитие на устойчив зелен туризъм, местно занаятчийство, традиционни продукти и модерна инфраструктура, обмяна на опит между младите хора. За да се осъществи побратимяване двете страни се договориха от Община Казанлък да бъде изпратен проекто-меморандум, а от страна на посланика на Арабска република Египет в България – активно съдействие за неговото по-бързо подписване. След посещение на културни забележителности тук, посланикът сподели добрите си впечатления от видяното и изрази увереност, че в Казанлък могат да бъдат открити много неща от взаимен интерес. Той успя да разговаря и с представители на местния бизнес и на професионални гимназии.

 

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq