Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Утре в Париж сънародничката ни Юлия Кръстева ще представи книга за Достоевски

ladrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Писателката и интелектуалка от български произход Юлия Кръстева ще представи утре в Париж новата си книга, посветена на Достоевски. Срещата с авторката ще е в Центъра на Русия за наука и култура. Тя ще протече под наслов "Достоевски и Кръстева: полифонии". Модератор на срещата ще бъде Елена Галцова от Института за световна литература "Горки" към Руската академия на науките. Новата книга

на Кръстева, посветена на Достоевски, е озаглавена на френски "Dostoievski: face a la mort, ou le sexe hante du langage" (Достоевски пред смъртта, или полът, омагьосан от езика). Книгата показва как творбите на Достоевски влияят на европейското и световното съзнание, как продължават да впечатляват съвременния свят, колко актуален е този велик руснак, колко пророчески звучат посланията му и колко полифонични са романите му.

По повод на предстоящата презентация, френски издания припомнят, че на 15. ноември тази година Юлия Кръстева беше отличена от френския президент Еманюел Макрон с титлата Велик офицер на Ордена на почетния легион. Кадри от церемонията са качени в сайта на Кръстева www.kristeva.fr. Тогава в речта си по повод присъждането на отличието, Макрон заяви: "Вие сте българка, чрез Вашето семейство, по рождение, в юношеството си. Но Вие сте французойка чрез Вашите писания, Вашите любови и по Ваш избор".

После президентът допълва: "Вие сте също така част от тази Република на литературата, чиито паспорти са книгите, чиито граници са пътищата". Е. Макрон припомня и трудовете на Кръстева, посветени на Достоевски, както и цялата ѝ кариера. "През всички тези години Вие възприехте един език, една страна, и толкова много литература. Вие представихте в чужбина най-доброто от нашата страна", казва държавният глава на Френската република.

 

hyhbb

 

 

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq