Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Москва изнасилва за пореден път историческата истина. ЕС не може да бъде гумен печат за македонистките лъжи!

cdfdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Посолството на Русия в Скопие честити днешния празник на св. Климент Охридски (по стар стил) с думите: „големия просветител, първи славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което свързва съвременните руски и македонски езици“. Във връзка с тази откровена руска провокация, ВМРО отговори със специална декларация. „Може би РСМ вижда в този акт подкрепа в

историческия си спор с България, но реално показва, че е руска сфера на влияние, което всъщност я отдалечава от желаното еврочленство“, подчертават войводите.

Всички исторически извори говорят, че св. Климент Охридски принадлежи на българската общност и делото му е недвусмислено българско. Споменаването на „македонски език“ в подобна честитка очевидно надхвърля протоколните рамки и е ясно послание. Междувременно, българският историк Пламен Павлов критикува и думите на Зоран Заев по повод празника, в които отново не се споменава българският характер на школата на св. Климент. Това е очевидно отстъпление от някои от трудно постигнатите разбирателства в съвместната историческа комисия.

„С тревога следим информациите, че брюкселските бюрократи се опитват да обвържат плащанията към България по плана за възстановяване с промяна на българската позиция по въпросите на Македония. Това ще е и първи тест за това дали новосформиращото се мнозинство у нас е българско или служи на други интереси: дали ще се противопостави, ако това за плана за възстановяване се окаже истина.“ Предупреждават още от ВМРО-БНД.

Днес служебният ни премиер Стефан Янев обяви, че България няма да променя позицията си относно преговорите за членство в Европейския съюз на РС Македония. От МС уточниха, че "България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10. октомври 2019 г., както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания". Тази позиция на България ще бъде защитава по време на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ), което ще се проведе на 14. декември в Брюксел.

"За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция", такава е позицията на българското правителство.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq