Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дълбоката държава в РСМ се контролира от Белград, твърди писателят и журналист Ким Мехмети

sosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македония и македонците все още са роби на сръбските политически възприятия, в чиято основа стои постановката, че за РСМ са вредни само албанците и българите. Това твърди в прав текст журналистът от Скопие Ким Мехмети. В РС Македония „Дълбоката държава“ не е македонска, а е сръбска. Скопие все още е политически филиал на Белград. Това е руско-сръбска интрига, която се реализира успешно на Балканите. Държавните институции в РС Македония работят за управляващите партии, а не за гражданите. Партиите се превърнаха в търговски фирми. И албанци, и македонци не чувстват страната като своя. РС Македония гние отвътре.

Това заявява в интервю за БГНЕС македонският писател и журналист от албански произход Ким Мехмети. Той е автор на 10 романа, сред които "Седем нощи тъга" (1990), "Селото на прокълнатите деца" (1998) и на ред сборници с разкази, които са преведени на редица езици. През 1994 г. печели националната награда за проза именно с един от тях - "Съдбата на Фатуша".

С Мехмети разговаряме за актуалната политическа ситуация в РС Македония и нейните отношения с България и Албания, а също така и за сръбското влияние, което спъва Скопие за ЕС. Ким Мехмети смята, че оставката на Зоран Заев е закъсняла и той има много причини, за да я подаде.

„Заев превърна страната в локва, в която нищо хубаво не се случваше, а в същото време се случваха много други, деструктивни неща. Не се случи нищо положително за Македония – нищо, за да напредва, нищо, с което да бъде по-различно, отколкото при режима на ВМРО - ДПМНЕ - ДСИ. Сега само обнови състава, който беше заливан с кал и обвиняван, че е държава в държавата. И не властта служеше на държавата, а държавата служи на властта за нейните лични интереси“, подчерта писателят и журналист.

 Един от големите проблеми на РС Македония е, че се е превърнала в държава, в която държавните институции не работят за гражданите, а за управляващите партии.

 

Цялото интервю прочетете ТУК

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq