Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Разработката на българската компания DRONAMICS ще се използва от DHL и Hellmann Logistics

mokmГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българската компания DRONAMICS представи серийната версия на своята иновативна разработка "Черният лебед" - революционен товарен дрон, който е най-икономичният товарен самолет, създаван някога. "Черният лебед" не е просто поредният транспортен дрон, а цял нов клас самолети. Той е способен да превозва до 350 кг товари на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички

съществуващи самолети. "Лебедът" може да излита и каца на писти с дължина само 400 метра, без специална настилка. Така дронът ще може да работи и в труднодостъпни местности на по-бедни държави и места без инфраструктура.

Товарният безпилотен самолет има дължина от 8 метра, размах на крилете от 16 метра, височина от 4 метра и достига скорост до 200 км/ч. DRONAMICS са сключили договор с DHL и Hellmann Logistics, като доставките по въздух ще започнат още следващата година. Именно договорът с българската компания ще позволи на DHL да постигне целите си за въглеродна неутралност до 2050 г. Плановете на DHL са да закупи 4 000 бройки от българския транспортен дрон. Според базовите данни на машината, един полет на използващия устойчиво гориво /биоетанол/ "Черен лебед" отделя по-малко вредни емисии от доставка с бус, като цената не е по-висока.

„Откриването на Black Swan представлява критичен етап в мисията на компанията ни да даде възможност за доставка в същия ден за всички и навсякъде. Годините на упорита работа се отплащат и веднага щом приключим с нашата обширна програма за тестове и получим сертификат, през 2022 г. ще започнем търговски операции, обслужвайки клиенти в Европа и извън нея, с години пред всички останали.” Това споделя Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на фирмата. Другият основен мотор в това амбицишозно българско начинание е братът на Свилен – Константин.

 

ro 

----------------------------------------

По материали на производителя https://www.dronamics.com

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq