Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Майкъл Стайнхард ще се раздели със 180 антики, откраднати от 11 държави

swswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

180 антични предмета на стойност 70 милиона долара ще върне американският милиардер на 11 държави, сред които е и България. Антиките са крадени, а милиардерът, натрупал състояние от хедж-фондове, ги купувал от иманяри и престъпни групировки. През 2017 година прокуратурата започва проверка за ролята на Майкъл Стайнхард за притежанието и препродажбата на над 1000 предмета. За 180 от тях има доказателства, че са откраднати - обикновено при военни и граждански конфликти или иманярски набези. Вниманието на специалистите беше привлечено от ритон с глава на елен, оценен на 3,5 милиона долара. През 1993 година Стайнхард го дава под наем на музея Метрополитън в Ню Йорк. Реликвата се появява на международния пазар за ценни вещи след грабеж в Милас, Турция.

Стайнхард не се е интересувал дали предметите са с легален произход, той е искал да ги притежава, без да си дава сметка за щетите, които нанася на културното наследство в глобален мащаб, се казва в изявление на прокуратурата на Манхатън, която се занимава със случая. В колекцията му е имало незаконно придобити предмети от 11 държави, Стайнхард е използвал услугите на 12 криминални мрежи. Постепенно разследването срещу него е разширено - за "придобиване, притежание и продажба на повече от 1000 антики от 1987 година". То е в сътрудничество с властите в България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия, Турция и други. Постигнато е извънсъдебно споразумение и срещу Стайнхард няма да бъдат повдигани криминални обвинения.

Наложена му е обаче безпрецедентна доживотна забрана да колекционира предмети на изкуството. По думите на адвокатите му, милиардерът е много доволен от решаването на казуса извън съда. Това означава, че предметите няма да бъдат съхранявани с години като доказателства, а ще бъдат върнати на държавите, от които са незаконно взети. Типъэрва предстои да разберем какви антики ще бъдат върнати на страната ни.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq