Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ескалацията на военното противопоставяне може да засмуче и България

cdrfgrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес парламентът на Република Сръбска гласува за отделяне от централните структури в Босна и Херцеговина. Това трябва да стане в рамките на шест месеца. 25 години след кървавата етническа война в БиХ расте реалната опасност от нови конфликти. Парламентът на сърбите в Баня Лука одобри изтеглянето от армията, правосъдието и данъчната система на централното правителство. Почти всички

членове на опозицията не взеха участие в гласуването в знак на протест, но въпреки това предложението на партията Съюз на независимите социалдемократи (СНС) получи достатъчно мнозинство с 49 гласа.

Успех за лидера на сърбите Додик

Гласуването е успех най-вече за шефа на Съюза на независимите социалдемократи Милорад Додик - представителят на сърбите в колективното Председателство на Босна и Херцеговина. Лидерът на босненските сърби нееднократно е отправял заплахи, че ще откъсне своята част от общата държава. И сега очевидно възнамерява действително да извърши това. "Време е Република Сръбска да си възвърне свободата", каза той.

Додик обяви, че в рамките на шест месеца ще излезе със законодателни инициативи, които по нов начин ще регулират отношенията с централната държава. Но този път не заяви изрично, че иска Република Сръбска да има собствена армия.

Шефът на СНС смята, че централното правителство неоснователно е иззело правомощия от Република Сръбска. Додик, който се ползва с подкрепата на Русия за своите планове, упреква западните държави, че са преобразували Босна в ущърб на Сърбия и в полза на босненските мюсюлмани.

Додик на практика взривява

Дейтънското споразумение

Намеренията на Додик застрашават основите на Дейтънското мирно споразумение от 1995-а година. То сложи край на продължилата повече от три години война между сърби, хървати и бошняци-мюсюлмани. Споразумението фиксира две до голяма степен автономни части от страната: републиката на сърбите и босненско-хърватската федерация.

Като гаранция за нормалното функциониране на държавата Босна и Херцеговина бяха създадени редица общодържавни институция. А начело застана тричленно председателство, в което има по един представител на хърватите, на мюсюлманите и на сърбите.

Американците

в тревога

Още в началото на ноември върховният представител на международната общност за Босна и Херцеговина - Кристиан Шмит, предупреди в доклад на ООН: намеренията на Додик "приличат на отцепване, без то да бъде изрично обявено".

Изявленията на Додик от септември, че иска да създаде собствена армия, предизвикаха тревога в САЩ. Пред последните седмици американското правителство изпрати множество дипломати в Босна, за да подчертае подкрепата на Вашингтон за единството на държавата.

Сръбски свят

или Велика Сърбия

Сръбската мегаломания е всеизвестна. Може би най-потърпевши от нея сме ние, българите. Сърбите действат на принципа „Нашето си е наше, чуждото – общо“. Съгласно този принцип, с подкрепата на Русия, Франция и Англия, Белград успя да заграби редица изконни български земи като Тимошко, Поморавието, Западните покрайнини и Вардарска Македония. Асимилацията на българското население от тези области се извършва с всички средства и с различен успех. След разпада на Югославия и отделянето на Косово, днешен Белград не крие амбициите си за създаване на Велика Сърбия, която за благозвучие се нарича Сръбски свят. Първата стъпка към нея, очевидно е отделянето на Република Сръбска от БиХ и последващото ѝ присъединяване към Сърбия. Много вероятно е след това Белград да се изкуши да реши чрез въоръжена интервенция проблема „Косово“. Звучи ви невероятно? Не забравяйте кой е начело на Сърбия – доверените момчета на Слободан Милошевич! Спомнете си и кой е съветникът на Вучич – господарят на Кремъл, който се убеди с Крим, че политиката на свършените факти работи.

България трябва да има готовност за реакция във всякакви екстрени ситуации. Най-вече с бързи темпове да продължим модернизацията на Армията. Връщане и на наборната военна служба. Защото, ако бъдем въвлечени във военен конфликт, трябва да разчитаме преди всичко на себе си. И чак след това на НАТО.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq