Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Действията на руснаците в Сърбия са опит да провокират ситуация на Балканите

cdqqГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тотална инвазия в Украйна от страна на Русия ще разпространи конфликта из Европа и дори може да предизвика Трета световна война, предупреди министър от украинското правителство. Юлия Лапутина, министър по въпросите на ветераните, която преди това е служила като висш офицер в украинското разузнаване, заяви пред Sky News, че страната ѝ е готова да се защити, ако Москва

започне нова атака. Тя обаче отбеляза, че последващи военни действия от страна на руския президент Владимир Путин няма да бъдат овладени в границите на Украйна.

„Ако Русия нахлуе в Украйна, ще трябва да се погрижите за Балканите. Това, което правят сега руснаците в Сърбия е да се опитват да провокират ситуация на Балканите. Също така трябва да имаме предвид евентуален старт на Трета световна война“, каза министърката, която се издигна до чин генерал-майор в Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

На въпрос дали има шанс

инвазия на Русия в Украйна да доведе

до Трета световна война,

министърът каза: „Да. Защото геополитически изглежда, че това е възможен сценарий. Така че… трябва да обърнем внимание на украинския въпрос от гледна точка на сигурността на континента“.

Всъщност, за руските издевателства над Украйна е виновен не някой друг, а САЩ и Великобритания. На 5. декември 1994 година бе подписан Меморандумът от Будапеща, с който Украйна се отказва от ядрените си оръжия, а САЩ, Русия и Великобритания се ангажират да гарантират териториалната ѝ цялост. Към момента на подписване на документа Украйна е третата по ядрена мощ държава в света. С подписа на Кучма тя се присъединява към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и се отказва от своите 1700 ядрени бойни глави, монтирани на междуконтинентални ракети и такива със среден обсег, както и авиационни атомни бомби.

Точно 20 години по-късно една от страните в документа – Руската федерация – анексира Крим и провокира сепаратистки бунтове в рускоговорящата Източна Украйна. Какви мерки предприеха другите страни гаранти на ядреното споразумение САЩ и Великобритания?

Абсолютно никакви!

„Отказът на Киев от ядрено оръжие се оказа историческа грешка! – заяви Александър Турчинов, секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна. – Дадените ни гаранции за безопасност не струват и колкото хартията, на която са написани.“

Когато Путин анексира Крим, тогавашният украински министър на отбраната Валерий Гелетей бе категоричен, че Украйна ще си върне полуострова. И се закани, че Киев отново ще се сдобие с ядрено оръжие.

„Заявлението на министъра на отбраната В. Гелетей за възможно връщане на Украйна на статута на ядрена държава и създаване на оръжия за масово поразяване - това е провокация, към която е необходимо да се отнесем сериозно“, коментира тогава заместник-председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на РФ Франц Клинцевич.

„Не трябва да се забравя, че науката в Украйна винаги е била развита, от тази гледна точка създаването на ядрена бомба няма да бъде проблем“, добави той. Според Клинцевич, за създаването на ядрена бомба от Украйна е нужен обогатен уран. На територията на страната има 17 енергоблока на АЕЦ, които обаче не са предназначени за обогатяване. „Ако те освободят няколко енергоблока и се заемат с решаването на тази задача, процесът ще отнеме доста време. Но за 10 години ще се справят“, предупреди руският депутат.

Украйна е наследила от СССР значителен потенциал. Това са ядрени технологии, използвани за мирни цели и учени по ядрена физика. Не трябва да започват от нулата, заяви от своя страна военният експерт Андрей Кленов. Според него, в Западна Украйна и в големи части на Източна Украйна има заводи,

произвеждали ракети „Сатана“

(съветски стратегически ракетен комплекс трето поколение). Преди началото на бойните действия в Украйна тези заводи бяха консервирани, а цялата техническа документация, чертежи и технологии бе пренесена в Киев.

Украйна също има „Точка У“ - тактически комплекс, който използва балистични ракети с обсег на действие 120 километра. Тези ракети могат да носят ядрен заряд. Кленов смята, че ако президентът на Украйна приеме решение за създаване на ядрено оръжие, то Киев може да създаде „мръсна бомба“ буквално за дни, като се използват взривни вещества и радиоактивни материали от Чернобил.

До днес един от ключовите въпроси пред руския Генщаб и руското разузнаване беше този – в състояние ли е Украйна да използва под някаква форма ядрено оръжие в случай на сериозен военен конфликт? Тази бе и основната причина за неинтензивността на военния конфликт в Източна Украйна.

Какво означава сегашното струпване на руски войски на украинската граница? Обикновено дрънкане на оръжие или подготовка за мащабна интервенция – изпреварващ удар, преди Киев да е станал ядрена сила?

Вашингтон и Лондон са длъжни да изпълнят своите ангажименти съгласно Меморандума от Будапеща. Демонстративната доставка дори само на 10 ядрени ракети в Киев със сигурност ще накара махленските бабаити от Кремъл бързо да изтрезнеят!

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq