Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Chaos Group на Койлазов и Митев стана и компания на 2021 в България

mkmkВенцислав ЖЕКОВ

Преди няколко години двама българи спечелиха „Оскар“ - седмици наред медиите по света говореха само за двамата собственици на компанията Владимир Койлазов и Петър Митев. Те оставиха отпечатък върху най-печелившите филми в историята на киното. А съвсем наскоро Владо и Петър спечелиха и наградата „Еми“, дори без да са кандидатствали за нея. Българите са отличени на технологичните телевизионни

награди тази година заради своя софтуер V-Ray. Призовете бяха раздадени за 73-ти път на официална церемония. Историята на софтуера V-Ray датира от 1997 г., когато Койлазов и Митев основават компанията си Chaos Group – един виртуален „хаос“, в който обаче се редуват победи. Двамата се срещат като студенти по време на сесия във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Още тогава те решават да обединят усилия за общ проект, свързан с триизмерните технологии, а скоро след това разпределят и задачите си – Койлазов поема предимно практичната част в програмирането, а Митев – разговорите с клиенти.

Първата версия на V-Ray се появява на пазара през 2002 г., като в началото софтуерът бил използван само от архитекти. Минават няколко години, докато инструментът се налага на пазара и се превръща в основно „оръжие“ в арсенала на филмовите дейци. Chaos Group на Койлазов и Митев стана и компания на 2021 г. в България.

Оказва се обаче, че известният българин е израснал в семейството на военен моряк. „Винаги съм вярвал в успеха на Владо, защото поведението му и животът му винаги са били такива, че на него не е необходимо да му се казва какво да прави. Той просто знае. Попитах го какво е V-Ray и той ми каза, че е продукт за 3D и той го е кръстил на себе си, първата буква от името му на латиница „V” и думата на английски за „лъчи”, или „лъчите на Владимир”. По-късно патентова това наименование. Тогава се просълзих, защото дори това не ми каза моят син, че той именно е измислил този продукт, толкова е скромен“, споделя гордият баща и морски офицер.

Какво представлява иновативният софтуер V-Ray?

Софтуерът V-Ray представлява приставка за рендъринг, която се поддържа от широк кръг програми за 3D визуализация. Това означава, че програмата помага за генерирането на цифрово изображение по описание. „В епизодични продукции се използва от 2003 г. Оптимизирано за обработка на големи сцени, V-Ray се използва за изобразяване на дигитални среди, същества, превозни средства и т.н.

 „Чрез точно изчисляване на глобалното осветление и разпределението на светлината, както и физическите свойства на всеки материал софтуерът осигурява безпроблемно съчетаване на реални и виртуални елементи на екрана“, пише в обосновката си Академията, раздаваща наградите „Еми“.

V-Ray е оставил своя отпечатък върху кървавата сага на HBO „Игра на тронове“, „Доктор Стрейндж“, „Дедпул“, „Господарка на злото“, „300: Възходът на една империя“ и мн. др. Нещо повече, софтуерът е използван и за двата най-печеливши филма на всички времена. Това са „Аватар“, който и към момента е на върха на класацията. Освен че генерира приходи в размер на $2,8 млрд. от световния боксофис, филмът на Джеймс Камерън се превърна и в първата 3D продукция с комерсиален успех. Софтуерът на Койлазов и компания е използван и за „Отмъстителите: Краят“, който макар и за кратко успя да детронира „Аватар“ от първото място в списъка.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq