Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руските пионки от „Дондуков“: „О, няма нужда от контингент на НАТО в България!“

xsiijГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков възрази на оповестените късно във вторник назначения във втория ешелон на властта. Чрез публикация във ФБ профила си проф. Минеков е категоричен: "С оглед на днешните назначения не ще бъда способен да запазя мълчание в следващите традицията сто дни. Завръщането на мафията преоблечена в кадифе и коприна не беше желанието на

нашия протест. Оставам същият". Да припомним, че със заповед на министър-председателя Кирил Петков, разпространена снощи след 21 часа, стана ясно, че са назначени 13 заместник-министри.

Ако някой има нужда от пояснения, нека уточним, че думите на Минеков трябва да се тълкуват като мнение на неговия спонсор /в артистичните му изяви/ и ментор /в политическите действия/. Става дума за небезизвестния Васил Божков, който бе основният идеолог и спомоществувател на протестите от лятото на 2020, към които се „пришиха“ и всевъзможни други мераклии за власт. А ако Васката се е почувствал изментен от другаря Радев, това означава, че нито гвардейците на входа на Президентството, нито министерството на Рашков, нито дори „веселите момчета“ от КГБ ще могат да гарантират сигурността на бившия летец.

А защо споменахме КГБ/ФСБ? Защото Радев, чрез своето протеже Янев, показа на дело, че е протеже на Путин. „Не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия", заяви публично Янев.

„Изявлението на Янев, вън от съмнение, озвучава мнение на Румен Радев.“ Това твърди бившият дипломат Илиян Василев. „В него няма грам професионализъм и прозорливост. Има инстинкт на раболепие и страх. Това е ненужен директен афронт на казано от главно командуващия НАТО, който базира оценката си за равнище и характер на заплаха на информация, която очевидно е над тази, която притежава Янев.“

 Василев подчертава, че става дума за защита на нашата територия, при компрометиран капацитет за защита със собствени средства. И когато НАТО ни предлагат да усилят тази защита, нашите пишман лидери се навеждат, защото се страхуват че техните избиратели ще се разсърдят, да не говорим за руската посланичка. При неясна ситуация винаги е нужно да си държим всички опции отворени. А това изказване на Янев ги затваря. Тревожното е, че на ключови позиции в служби, в отбраната и външните работи новата Четворна коалиция монтира хора близки до БСП, които имат спорен потенциал да отстояват национални интереси срещу Русия.

"ИТН играе в тази схема, Слави е проносиран русофил. ДСБ трябва да излезе от самоизолация и да защити интересите на избирателите си, дори и на тези, които са гласували за ПП, за да балансира апетитите на БСП и мълчанието на ПП с ясна декларация, че коалиционното споразумение не може да служи за налагане на политика по идеологически тертип. БСП не са спечелили избори, за да налагат доминацията си в служби, армия и дипломация. Трябва ясно да се заяви, че Янев няма право на подобна позиция и изказаното мнение е негово лично. Той не формира, нито изразява еднолично политиката на България в тази област. Защото съюзниците ни ще помислят, че след като никой не оспорва казаното от военния ни министър, значи всички са съгласи с него. Забележете - не е проблем е, че е казал че няма да разполагаме войски, а че в динамична и несигурна среда се обвързваме с абсурдна позиция на неутралност, която може утре да ни ограничи възможностите за реакция и за помощ от страна на НАТО. Защото няма гаранция докъде ще стигне Путин. Той отдавна си води война на българска територия - взривява складове, защото някои наши търговци изнасят за Украйна, изпраща агенти да ги убиват с "новичок" - да сте чули категорична позиция от Янев или Радев“, попита още дипломатът.

Според Василев, "тревожното е, че това изказване е само увертюра към утрешните проблеми, когато евентуална ескалация на ултиматуми и агресия от страна на Русия, ще бъде бъде посрещната със снишаване от Янев-Радев-Нинова и приветствана от Копейкин на принципа, че националният интерес е заключен в "нас какво ни засяга". Съжалявам, но още от сега мога да ви предскажа разпад на правителството, защото темата „корупция“ трайно ще измести темата „национална сигурност“. Погледнете - служебното правителство на Янев не направи нищо по темата корупция в Турски поток, която нанесе силен удар именно по националната енергийна сигурност. Скоро ще разберете за съзнателното източване на стратегическите резерви от природен газ, за да се предизвика криза и недостиг - отново агентурата на Москва. Силно препоръчвам Кирил Петков и Асен Василев да вземат нещата в ръцете си и да ограничат соловите изяви на Янев, дори и ако те изразяват мнения на Радев, които той по тактически съображения не желае да изразява публично", каза още Илиян Василев в интервюто си за БГНЕС.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq