Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вместо да наливаме милиарди за F-16, не е ли по-разумно да поискаме ескадрила F-35 в Равнец?

uiujГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

САЩ започват разполагането на свои изтребители от пето поколение F-35A в страни от Европа, които са пожелали това да стане на тяхна територия. Или в които Щатите имат стратегически интереси и отговарят на американските стратегически планове за възпиране на опасността от Изток. Американците започват от Великобритания и се целят към балтийските страни. В България никой

от силните хора във властта не реагира на тази новина. А ние купуваме F-16, при това, засега само 8. Първият изтребител ще пристигне след 2-3 години. А парите за останалите 8, до ескадрила от 16 машини, още не са гласувани. Което означава, че България ще има една ескадрила след десетина години, и то F-16. Когато вече ще влизат на въоръжение изтребители от шесто поколение.

В този дух - не е ли добре да предложим на американците да ни включат в стратегическите си планове за разполагане на изтребители от пето поколение F-35A и да дислоцират една ескадрила у нас? В Равнец примерно... Няма ли да ни излезе по-евтино и по-ефективно? При това, това ще бъде акт на висш пилотаж в геополитиката, т.е. България ще бъде призната наистина за стратегически партньор на САЩ. А и инвестициите, които ще последват този акт ще бъдат колосални за България ... Струва си да попитаме и да опитаме... Какво ще кажете, г-н Радев?

Припомняме, че досега в Европа летяха американски изтребители F-35, които са закупени за някои от съюзническите армии в НАТО. Първите самолети (четири единици) на ВВС на САЩ, които ще бъдат базирани в Европа за постоянно, са разположени във военновъздушната база на британските кралски военновъздушни сили „Лейкънхийт“ в английския окръг Съфолк. Американските изтребители са част от 495-та изтребителна ескадрила, която от 2020 г. се нарича "Валкириите". САЩ ще изпратят общо 27 изтребителя от ново поколение в базата Лейкънхийт. В същото време, както отбелязва командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка, впоследствие F-35A на постоянна основа ще започне да се базира и на други летища в Европа. По-рано беше съобщено, че балтийските страни проявяват особен интерес към подобно базиране.

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq