Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Какво е Истината, да не би да е хипер-звукова ракета или пък е Цар-бомба?

xsrhnГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След бурната реакция в българското общество по повод на скандалния филм "Една вяра, един език", в който България бе напълно изтрита от картата на славянската писменост, руското посолство в София публикува кратко съобщение, в което отрича това да е официална позиция на руската историография. В същото време обаче не се разграничава от финансовата подкрепа на руското посолство в Скопие за

филма.  "По повод на руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно", заявиха от българското МВнР.

"Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография", подчертават още от българското министерство на външните работи.

Във филма, който е създаден с подкрепата на руското посолство в Скопие, Македония се определя като "родина на кирилицата". Сценарист и режисьор на лентата е Елена Мироненко. Във филма се "описва създаването на азбуката и разпространението на църковнославянските книги". Във филма обаче напълно е игнорирана историческата роля на българската държава. Подробно се описва пътя на кирилицата през Русия, Украйна, Македония, Сърбия и Черна гора, а България въобще не се споменава.

Нещо повече – лъжливото филмче "Една вяра, един език" получи сериозно, официално потупване по рамото, след като руското жури на кинофестивала "Радонеж" в Москва му присъди през ноември Голямата награда за най-добър филм от регионалните телевизии. Филмчето е продукция на местната телевизия в руския град Кемерово, захвърлен далеч в централен Сибир, близо до мястото, където се събират границите на Китай, Казахстан, Монголия и РФ. Както виждате – далеч от цивилизацията, но и далеч от Истината.

За създател на кирилицата се смята св. Климент Охридски. А за неговата националност няма спорове. Гъркът Димитрий Хоматиан (1216 – 1234) пише Краткото житие на св. Климент, което е известно и като „Охридска легенда“. В него Хоматиан казва: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.“ А ето и едно доказателство, че кирилицата е била разпространена най-рано в Североизточна България – говорим за най-древния надпис на кирилица, изсечен в скалите на манастира край поповското село Крепча, с датировка от 921 година…

И така, истината е ясна. Не само на нас, българите – всички сериозни учени по света са наясно с историческата истина. Очевидно, само на два народа не им пука особено за правдата. Но това се дължи на техния генезис – макетата и тяхната сегашна държавица са заченати в лъжа; и ако не се държат за лъжата, ще изчезнат. А другите – те пък са толкова силни и направо велики, че правдата им е последна грижа. Какво е Истината, да не би да е хипер-звукова ракета или пък е Цар-бомба? Вижте как се пише на руски заглавието на филмчето – „Единная вера, единный язык“. Както се пише и „Единная Россия“ – партията на Путин.

Ние, българите, сме почтени хора. Затова, въпреки обидните опити чрез едно руско филмче България и българите да бъдем изтрити от Историята и Географията, ние няма да кажем, че всички руснаци са лъжци и негодници. Защото няма да е вярно. Защото в Русия има храбри и честни хора като Навални, като Борис Немцов, като Анна Политковская, които се бориха с всички сили срещу беззаконията в отечеството си. Защото Русия беше родина и на великия учен и голям приятел на България – акад. Дмитрий Лихачов.

Няма да наречем дори и Владимир Путин с обидни думи. Само ще му припомним, че Бог поруган не бива…

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq