Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

От финансов трилър до историята на ДПС. Ето кои са най-интригуващите български филми през 2022

rfcТатяна ВАКСБЕРГ

Може да е малко, но обещава да е качествено. Българското кино през 2022 г. предвижда няколко заглавия, които не са за изпускане. Игрални или документални, екшъни или драми, филмите разказват предимно за исторически епизоди или за истории с корупция - два сюжета, които вече си проправиха път към интереса на зрителите. 2021 често се нарича „нулева година за българското кино“. Това означава, че

в близките три години ще излизат много малко филми. Причините са основно две – нито се финансираха филми по обичайния начин, нито се приеха извънредни кризисни мерки за киното във връзка с пандемията. Затова през 2022 ще се гледат предимно онези филми, които са работени дълго време и не са могли пострадат сериозно от липсата на финансиране през 2021.

 

Очакват се поне три премиери в игралното кино. Първата е на филма на Мартин Макариев „В сърцето на машината“, който през февруари ще се показва предпремиерно в Германия, Великобритания, Ирландия и Франция. След това се очаква да тръгне по кината в България. Действието се развива през 70-те години, когато група затворници работи в завод и се изправя срещу надзирателите. Историята е по истински случай. „В сърцето на машината“ получи наградата за най-добър филм на фестивала „Златна роза“ в България и три награди на фестивала AFIN в Австралия, като сред тях е и тази за най-добър звук. В ролите: Александър Сано, Юлиан Вергов, Ивайло Христов, Христо Шопов.

За първи път: финансов трилър

В края на март се очаква премиерата на филма „Спекуланти“, представян като финансов трилър. Снимките са започнали в разгара на пандемията – в ранната есен на 2020 г. Част от епизодите са заснети в истински брокерски къщи в България. Режисьор на "Спекуланти" е Георги Костов. В ролите: Александър Алексиев, Мариан Вълев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, Стоян Радев, Павела Апостолова и други.

За 14. февруари е насрочена премиерата на „Завръщане – 2“ на Николай Илиев. В първата част, излязла по кината през есента на 2019 г., група приятели, пръснати по света, се връщат в България, за да помогнат на друг приятел да спаси родната си къща, заплашена от събаряне. Във втората част, която ще излезе през февруари, героят на Башар Рахал, който по-рано е искал да събори къщата, вече се е променил. Той води природосъобразен начин на живот и решава да развие бизнеса си с изграждане на „умни домове“.

Годината ще мине под знака на

два документални филма,

всеки от които е работен близо десетилетие. Единият е "Следеният човек" на Димитър Коцев - Шошо. Това е екранизиран разказ по едноименната мемоарна книга на Веселин Бранев. "Следеният човек" е разказ за момче, вербувано за Държавна сигурност от свой съученик в края на 40-те години, а после следено през целия му съзнателен живот. Веселин Бранев е съсценарист и режисьор на "Записки по българските въстания" (1976-1981) и на "Хотел "Централ" (1983). Мемоарната му книга излезе през 2007 г. Предговорът за френското ѝ издание е писан от Цветан Тодоров. Преди смъртта си през 2014 г. Веселин Бранев говори пред камерата на Димитър Коцев за преживяното от него. Филмът ще бъде показан за първи път по време на фестивала "Мастър оф арт" през март 2022 г.

"Държавни тайни" е документален филм на един от най-авторитетните български кинодокументалисти - Малина Петрова; премиерата на лентата предстои в първите месеци на годината. Авторката е издирила българските турци, които през 70-те и 80-те години се борят срещу режима на Тодор Живков с цената на затвор, изселване, депортиране и преследване. Част от тях са сред създателите на ДПС през януари 1990 г., но много бързо отпадат от политическия живот на страната за сметка на други хора с контролирана от тайните служби биография. Техните разкази проследяват историята на ДПС - партия, създадена, за да защитава правата на българските турци, но променила ролята си в българското общество в годините на прехода.

 

---------------------------------------

Татяна Ваксберг е главен редактор на „Свободна Европа“ за България. На снимката е Радина Кърджилова във филма "Спекуланти".

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq