Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руският алкохол – под патронажа на президента?

xdryjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пристрастяването на хората към пиенето е проблем в много държави. Но в Русия този проблем има значителни характеристики. Нелегалният пазар на алкохол отдавна е поделен между хора, близки до властта, а държавата крие истинския мащаб на проблемите, свързани с пиянството и не помага твърде много на хората в нужда. Дори и такава специфична индустрия като лекуването на пристрастени към

алкохола хора често се контролира от мошеници, свързани с властта.

 

80 половинки

Стереотипът, че всеки втори руснак е алкохолик, разбира се, е неверен. През 2000 г. Русия беше на трето място в Европа по консумация на алкохол: всеки руснак над 15 години изпива средно почти 16 литра чист алкохол годишно или, по отношение на водката, това са 80 половинки. Това е много - два пъти над прага от 8 литра на човек, над който нацията започва да деградира.

Потреблението нарастваше още няколко години, но от 2005 започна да пада и до 2019 г. в Русия сякаш започнаха да пият почти една трета по-малко, което класира страната в средата на списъка с пиещи европейски народи. Това отчасти може да се обясни с намаляването на населението в трудоспособна възраст в Русия - тази категория граждани употребяват основно алкохол.

Но верни ли са тези статистически данни? Не е задължително. Световната здравна организация, която събира тази статистика, не разкрива методологията си. А руските правителствени агенции изглежда са превърнали консумацията на алкохол в строго пазена тайна.

 

Тайната на руското пиянство

Росстат публикува статистика за продажбите на алкохол в Русия до 2016 г. След това контролът върху данните преминава към Rosalkogolregulirovanie (RAR). Обемът на информацията, събиран от ведомството, е огромен, но се отнася изключително за алкохолния пазар - колко алкохолни напитки са произведени, колко са доставени в магазините и продадени, колко нарушения на закона са открити при проверки. Може да има и големи въпроси към тази статистика - макар и само защото дългогодишният ръководител на Росалкоголрегулиране Игор Чуян, въпреки държавния си пост, самият той беше основен играч на пазара на алкохол.

Според данните на PAP до 2019 г. продажбите на алкохол в Русия са намалели до 6 литра на глава от населението. Но това е на легалния пазар. И в статистиката на PAP има толкова малко нелегален алкохол, сякаш държавата го е изкоренила напълно. Борбата с фалшифицирането е отговорност на PAP, поради което отделът се интересува от показване на нулева статистика. И според оценки, независими от RAP, обемът на нелегалния алкохол в Русия е равен на 30 - 40% от пазара.

Ръстът в статистиката на алкохолните отравяния свидетелства за разцвета на сенчестия пазар на фалшификати. През 2020 г. над 10 хиляди души са починали от отравяне със сурогати, което е с 58 % повече спрямо 2019 г. През 2019 г. се увеличава и смъртността от отравяне - с 14 % спрямо 2018 г. Само през есента на 2021 г. 69 души са починали от отравяне с метил-съдържащи напитки в Оренбургска област, Свердловска област и Казан.

Страна на алкохолиците

Въпреки това, както и да разглеждаме руснаците, в страната има очевиден проблем - тези, които пият, се напиват, а тези, които са се напили, умират. С привидно намаляващата консумация на алкохол Русия е сред лидерите по алкохолизация на населението. Почти една десета от населението на страната над 15 години страда от пристрастяване, всеки пети възрастен руснак е жертва на „медицинските последици от консумацията на алкохол“.

Колко са зависимите от алкохола в Русия? Според оценките на СЗО, през 2016 г. в Русия е имало около 11,3 милиона алкохолно зависими. Но според официалната статистика са регистрирани по-малко от 1,5 милиона. Защо се случва това разминаване? Факт е, че в Русия има голямо разделение между пиещи и непиещи. Около 40% от хората в страната изобщо не пият, останалите пият много и редовно. Особено мъжете, които консумират около 30 литра чист алкохол годишно, жените пият около 10 литра.

През 2020 г. повече от 50 хиляди души са починали от причини, свързани с алкохола в Русия. Една десета от тях - директно от прекомерна употреба, останалите - от заболявания, причинени от алкохолизъм и отравяне. Това е три пъти и половина повече от броя на смъртните случаи при ПТП и е приблизително съпоставимо със смъртността от захарен диабет или инфаркт на миокарда. СЗО смята, че една пета от всички смъртни случаи в Русия са свързани с консумация на алкохол, което е три пъти по-високо от средното за Европа.

Руският алкохол 

под патронажа на президента?

През пролетта на 2000 година, ден преди инаугурацията си новоизбраният президент Путин подписва указ за създаването на федералното предприятие „Росспиртпром“ (РСП), на което са прехвърлени всички държавни алкоколни активи. За шеф на алкохолния гигант назначават някой си Сергей Зивенко, момче за всичко на путиновия приятел Аркадий Ротенберг.

А предполагате ли, че в Русия рехабилитацията на алкоколици е твърде доходен, и то „мутренски“ бизнес? И каква е ролята на външния министър Лавров в този бранш?

 

Ако разбирате руски, може да прочетете цялото разследване на журналистите

от независимата медия „Агентство“ ТУК

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq