Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Преди седмица ракетата "Ангара-А5" не успя да изведе в устойчива орбита макет на военен спътник

xswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 27. декември в 21:00 ч. българско време от космодрума „Плесецк“ беше осъществено изпитателно изстрелване на новата тежкотоварна руска ракета "Ангара-А5". Това бе първият полет на "Ангара" в конфигурация с ускорителен блок "Персей". За съжаление, блокът не успя да доведе полезния товар (в случая - макет на спътник) до целевата геостационарна орбита. Куриозното в случая е, че „Роскосмос“

обяви изстрелването за "успешно" много скоро след старта, веднага след отделянето на "Персей" от третата степен. Това се отличава от практиките на останалите космически агенции и компании, които обикновено изчакват всички степени да си свършат работата и спътникът да започне свободен полет. Но в Русия не е така. Тъй като основните и горните степени се конструират от различни производители, много често новинарските агенции обявяват полета за "успешен" само при нормалната работа на основните степени.

Първата индикация, че нещо с мисията не е наред, дойде от надежден източник в ракетно-космическия отрасъл, който публикува информация във форума на известното списание „Новости космонавтики“. Това веднага бе забелязано от авторитетния журналист Анатолий Зак, който написа статия по темата в своя сайт RussianSpaceWeb. По стара комунистическа традиция „Роскосмос“ продължава да мълчи гузно. И все пак, аварията беше официално потвърдена в уебсайта на списанието "Московски комсомолец" - издание, приближено до режима на Путин. По предварителна информация, двигателят на "Персей" е отказал по време на второто му запалване, поради което макетът на спътник е останал в опорна околоземна орбита и няма шанс да достигне до геостационарна.

„Плесецк“ е руски космодрум, разположен в Архангелска област на 800 км северно от Москва и южно от Архангелск. Построен е от СССР като ракетна база за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети. Строежът му започва през 1957 година; до 1997 година от космодрума са били изстреляни над 1500 космически ракети. Съществуването на космодрума първоначално се пазело в тайна, но британският учител по физика Джефри Пери и учениците му внимателно изследвали орбитата на спътника „Космос 112“ през 1966 година и установили, че той не може да е бил изстрелян от Байконур. Кремъл признава официално за съществуването на ракетния полигон едва през 1983 година. „Плесецк“ се използва особено много за изстрелване на военни сателити с висок наклон на орбитата или директно в полярна орбита.

В резултатът от последния неуспешен руски експеримент, около петък се очакват близо 20 тона космически отпадъци да навлязат в стратосферата. Дали ще успее да изгори напълно спътниковият макет и къде ще се стоварят неговите останки? Остава ни само да се молим на Господ да ни отмине и това руско чудо!

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq