Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Съветничка на Киро Петков на потайно посещение в Скопие

xdeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Приятели, благодаря ви за това, че 101 души сте споделили вчерашния пост на стената ми. Вашите действия доведоха до засилването на медийния интерес и разплитането на случай, който в следващите няколко дни ще стане ясно как да го наречем. Днес проучване на няколко медии потвърди, че вчерашната информация, която споделих тук, е вярна. А лицето от България, което е отишло на посещение в Скопие,

е Весела Чернева.“ Това публикува днес в социалните мрежи доцент Спас Ташев от БАН.

„Днес сайтът "Под лупа" се обърна към мен за интервю по този въпрос. Направихме го и се появи по-долният материал. Но само за около половин час, след което бе свален!!! Не знам защо и не питам. Досещам се. Накрая ще ви помоля този път целенасочено да споделяте този пост на стените си и в групи, за да покажем, че усилията на цензурата няма да дадат резултат.“ Това допълва ученият.

 

СЛУХ В LUPA.BG: КИРИЛ ПЕТКОВ ВДИГА ВЕТОТО НА СКОПИЕ?

ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИЯТ СЪВЕТНИК ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА Е БИЛА НА ТАЙНО ПОСЕЩЕНИЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков - Весела Чернева, е била на посещение в Скопие на 2 януари, съобщиха пред Lupa.bg българи от Северна Македония. Вероятно причината за неофициалната визита е предстоящата среща на премиера Кирил Петков с колегата си Димитър Ковачевски. Тъй като бившата говорителка на Външно в кабинета „Борисов“ 1 е открито против българското вето за членство на Северна Македония в ЕС, се пораждат съмнения, че Кирил Петков ще измени на досега водената политика спрямо нашата западна съседка.

„Подобно посещение на съветник на премиера Петков не съответства на дипломатическия език. Когато между две страни има принципен спор, министър-председателят на държавата, която търси разрешаването му, прави посещение в страната, от която зависи това. Визитата на премиера Кирил Петков в Скопие е лош дипломатически знак – не съответства на никакви стандарти в дипломацията. Дори да приемем, че нещо е договорено в полза на българските граждани, подобно посещение би трябвало да стане през Външно министерство, през нашето посолство в Скопие и през северномакедонското посолство у нас. Това е официалната линия на договаряне на визити. Тъй като това не е спазено, логичен е въпросът дали нашият външен министър Теодора Генчовска е знаела за посещението на Весела Чернева и какви инструкции за водене на преговори са били зададени, след като е известно, че личните виждания на г-жа Чернева излизат далече извън досегашните официални рамки, очертани с т.н. червени линии. Ако не е била информирана, може да се приеме, че е направен опит тази визита да бъде скрита от българската общественост, особено като се има предвид, че е осъществена по време на новогодишните празници и обществената бдителност е притъпена“, коментира пред Lupa.bg историкът от БАН доц. д-р Спас Ташев.

„Как гражданите на Северна Македония ще тълкуват подобно неофициално посещение? Това показва непоследователност и пробойни в нашата позиция. За преодоляването на тези слабости възлагам големи надежди на провеждането на КСНС на 10 януари, който не само да фиксира рамката на бъдещите ни отношения със Скопие, но и да обърне внимание на потенциалните опасности от прибързани действия“, допълни ученият от БАН.

В края на миналата година Кирил Петков обяви, че след като новият кабинет в Скопие положи клетва, ще се срещне с новия министър-председател в западната ни съседка Димитър Ковачевски. Междувременно организации на българите от Република Северна Македония са изпратили писмо до всички български институции, които имат отношение по преговорите със Скопие.

На посещение при президента по-рано тази година организациите подкрепиха българския отказ да каже "да" за начало на преговори на РСМ с Европейския съюз и настояха за съдействие от президента и страната за зачитането на техните човешки права в Република Северна Македония, спиране на процеса на дебългаризация, езика на омразата и масовите исторически фалшификации.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq