Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Технологията "railgun" може да изстрелва свръхбързи снаряди

swshГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Японското министерство на отбраната възнамерява да разработи електромагнитни оръдия, способни да противодействат на хиперзвукови ракети. Това съобщи днес вестник Nikkei. Говорим за релсова технология, наречена "railgun", която ускорява снаряда с помощта на магнитно поле. В този случай скоростта на изстрелване, според изчисленията, може да бъде около 2300 m / s, което е с 600

m / s по-високо в сравнение с конвенционалните пускови установки. Тази скорост също е по-висока от тази на хиперзвуковите ракети, което прави електромагнитните оръдия ефективно средство за защита.

Япония очаква да завърши разработването на електромагнитно оръжие през втората половина на това десетилетие. До 2030 г. този вид оръжие трябва да укрепи сегашната система за противоракетна отбрана на страната. Освен това, Токио очаква да приеме на въоръжение ракети с голям обсег и да създаде мрежа от разузнавателни спътници, способни да проследяват момента на изстрелване и траекторията на полета на хиперзвуковите ракети.

През последните няколко години Япония увеличава разходите си за отбрана, което предизвика критики от съседните страни. През следващата фискална година (започвайки през април 2022 г.) бюджетните кредити за тези цели, според проекта на държавния бюджет, ще се увеличат с около 50 милиарда йени в сравнение с текущата година и ще възлизат на 5,37 трилиона йени (46,9 милиарда долара към настоящия момент обменен курс), което е рекордно високо ниво.

Освен това, според Nikkei, японското правителство възнамерява да доведе нивото на разходите за тези цели до рекордните 30 трилиона йени (262,8 милиарда долара) като част от следващия средносрочен план за развитие на отбранителните способности за периода от 2023 г. до 2027 г.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq