Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Целта на Кремъл е да възстанови СССР. По силов път

rusГригор ЛИЛОВ

Макар и не с такава интензивност, протестите продължават, продължават и сраженията в Алма Ати. Бройка на убитите не се дава, ранените са много хиляди. Над 400 души в последните няколко часа влязоха в интензивните отделения на болниците и берат душа. Участващите руски сили: 76. въздушно-десантна дивизия; 45. бригада от специалните сили на Въздушно-десантните части; 2. бригада от специалните сили на Централния военен окръг; 24. бригада от специалните сили на Централния военен окръг на Русия; 55. планинска бригада; части на Централния военен окръг, като няма данни в каква численост и с какво въоръжение са.

Още на 4. декември в пост посочих, че: „Побойникът, когато срещне силата на отпора, бърза да си плюе на петите и да потърси други слабаци, които да плаши със силата си. Съседите на Русия – в посока към Кавказ и Памир и север от тези планински вериги са слаби съперници. Там може да го спре само Пекин. Китай е икономическа свръхсила, но все още е военен слабак спрямо САЩ и Русия. Така че изкушението в Кремъл ще е налице. Рационализмът на Путин ще му подскаже как да постъпи."

И в дните непосредствено след Новата година той удари Казахстан, който е именно в тази посока. Тук сбърках – очаквах ударът да съвпадне с новогодишните празници, но не познах. Резултатът от руската операция безспорно, още в близките дни ще е удържане на властта от президента Токаев. В стратегическо, дълговременно отношение обаче тя е пълен провал.

15 млн. считани доскоро за братски казахстанци ще намразят Русия така силно, както я намразиха доскорошните ѝ братя – украинците. Политиката на Путин не може да формира съюзници и приятели, освен послушна агентура на държавните кормила в други държави. В дълговременен аспект, обаче, тя води до тежки и нерешими проблеми.

Т.е. Путин сега си създава онова, което САЩ си създадоха с десетилетни политики в Близкия Изток с подкрепата им за корумпирани до дъно и деспотични режими. Фактическото присъединяване на Казахстан в новия подготвян СССР е пирова победа. Същата пирова победа ще бъде и подготвяното присъединяване на Донецка област към Русия, и апетита да се глътне Молдова, която заедно с Украйна е следващият прицел на този разгарящ се апетит.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq