Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

"Белингкат" доказа, че няколко месеца преди убийството на Немцов, той бил следен от агенти на ФСБ

nxГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Имаме доказателства за плащания от страна на представители на руското правителство и спецслужби на български медии“, съобщи журналистът Христо Грозев, който наскоро оглави базирания в Холандия разследващ сайт „Bellingcat“. „Успяхме да се доберем до документи за намеса в нашето медийно пространство, за плащане от страна на правителството на Мишустин и представители на руски специални

служби на български медии за публикации, които представят Украйна в негативна светлина. Предстои да публикуваме разследването тези дни“.

Това обяви днес Христо Грозев, който през януари замени на поста главен редактор създателя на разследващата медия „Белингкат“. По думите му, вследствие на многобройните случаи на гонене на руски дипломати от Европа, като последния такъв случай е във Франция, агентите на Кремъл са намалели значително.

"Присъствието на руски шпиони в дипломатическите мисии е регистрирано в повечето европейски страни", отбеляза Грозев и посочи, че например във Виена е имало около 20 руски агенти.

Преди това Грозев обеща нова информация, свързана с

убийството на руския опозиционен лидер

Борис Немцов.

Да припомним, че „Белингкат“ събра доказателства, уличаващи руските служби в системното следене на неудобния политик. Журналистите откриха, че таен отряд на ФСБ е следвал руския опозиционер Алексей Навални по време на президентската му кампания през 2017 г. и в дните и месеците преди да бъде отровен през 2020 г. Същият отряд е следил и Владимир Кара-Мурза и Дмитрий Биков в дните и месеците преди предполагаемите им отравяния.

Данните за пътуване също показват, че членовете на същото звено изглежда са проследили най-малко трима други активисти, които по-късно загинаха при мистериозни обстоятелства.

Отрядът е бил съставен от експерти по химически оръжия от Криминалистичния институт на ФСБ и служители от Дирекцията за защита на конституционния ред на Втора служба на ФСБ. Последната е описана от Министерството на финансите на САЩ като „служба за вътрешни политически заплахи от името на Кремъл“.

Впоследствие Bellingcat идентифицира важната роля, изиграна от офицера от ФСБ Валери Сухарев в операциите срещу Навални, Кара-Мурза и Дмитрий Биков. Данните от пътуванията му показват, че той е следил Навални по време на президентската му кампания през 2017 г., Кара-Мурза непосредствено преди първото му очевидно отравяне и Биков в продължение на цяла година, преди да се разболее мистериозно със симптоми, съответстващи на тези, които изпитват Навални и Кара-Мурза.

Изглежда, че Сухарев също е изиграл координираща роля в отравянето на Навални – размяна на над сто телефонни разговора с петима агенти на ФСБ, замесени в опита за убийство – включително с един от ръководителите на операцията Станислав Макшаков.

Разследване на Bellingcat, The Insider и BBC разкри, че в дните и месеците преди убийството му през 2015 г. руският опозиционен лидер Борис Немцов е бил следен от членове на същия отряд за убийства, който впоследствие ще последва Кара-Мурза, Биков и Навални.

Някога Немцов беше човекът, за когото мнозина смятаха, че ще наследи Борис Елцин. Той стана трън в очите на Кремъл през следващото десетилетие. Немцов се застъпи за международни санкции срещу политическото ръководство на Русия. Той се противопостави на анексирането на Крим и поиска независимо разследване на свалянето на малайзийския полет MH17 над Източна Украйна. В годините, непосредствено преди смъртта му, Немцов беше един от най-яростните критици на Путин - и сред най-видните. В продължение на 10 месеца опозиционерът беше следен от членове на Втора служба на ФСБ. Тези агенти спират да го следят само едно пътуване преди екзекуцията на Немцов с пистолет в Москва на 27. февруари 2015 г., което е показателно само по себе си.

Заур Дадаев,

бивш чеченски офицер по сигурността,

близък до чеченския управник Рамзан Кадиров, беше осъден за убийството от руски военен съд. Въпреки първоначалното си самопризнание в досъдебното производство, което впоследствие каза, че е направено под принуда, Дадаев твърди, че той и петима други чеченци са следили Немцов в продължение на месеци, но не са извършили убийството. Руските правозащитници предполагат, че Дадаев е бил измъчван в следствения арест. Нито официалното разследване, нито съдебният процес установиха защо Немцов е бил убит, нито кой е поръчал убийството.

Екипът на ФСБ следи Немцов при всичките му пътувания из Русия между май 2014 г. и февруари 2015 г. Те следват подобен модел на следенето на други жертви на отравяне: обикновено пристигат часове или ден преди Немцов и си тръгват малко преди или след него. Забележително е, че по време на последното пътуване от Москва до Ярославъл, където Немцов беше член на местния градски съвет, служителите на ФСБ не го последваха. Дни по-късно той беше застрелян в Москва.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq