Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Новина от последния час – няколкостотин бойци се измъкнаха от руския капан

lllmmГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В Мариупол подразделение на Николаевската 36-а отделна бригада морска пехота на името на контраадмирал Белински в резултат на специална операция успя да излезе от обкръжението на противника и да се свърже с полка „Азов“. Това е съобщил един от офицерите от бригадата. Според него, въпреки голямата сложност спецоперацията е проведена успешно. "Не мога да ви кажа подробности, но

мога да кажа със сигурност, че сега се свързахме с полк "Азов". Няколкостотин морски пехотинци, включително ранените, успяха да се измъкнат", каза офицерът от бригадата.

Предисторията

От 1. март Мариупол е блокиран от руски войски, които предизвикаха хуманитарна катастрофа в града и извършват геноцид. Засега не е възможно да се деблокира Мариупол и е трудно да се окаже помощ на бойците.

На 11. април 36-а бригада обяви, че това може да бъде последната битка за защитниците на града, тъй като боеприпасите им са на привършване. После главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни увери, че има връзка между командването и силите за отбрана в Мариупол, а подробностите от отбранителната операция не трябва да бъдат обект на обществено обсъждане.

Вечерта на 11. април руските нашественици хвърлиха над Мариупол отровно вещество с неизвестен произход. Според лидера на "Азов" Андрей Билецки, руската армия е използвала химическо оръжие над завода "Азовстал", който се отбранява от бойците на полка "Азов".

На 12. април съветникът на ръководителя на президентския офис Михаил Подоляк каза, че президентът и ръководството на въоръжените сили на Украйна търсят възможност да помогнат на украинските войници в Мариупол, но не могат да оповестят публично плановете си.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq