Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За това предупреди Пентагонът. Крупна пратка тежки оръжия ще укрепи украинската армия

wrffwrtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд предупреди за опасност от използване на тактическо ядрено оръжие от страна на руските окупатори в Украйна. Тя отбеляза, че Путин вече е давал заповеди за извършване на ужасяващи и изключително тежки военни престъпления и затова всичко е възможно и „Русия вероятно е готова да използва различни видове

оръжия с катастрофални последици“.

„Сега ние – и не само Съединените щати, но и други членове на трансатлантическата общност – призоваваме Путин много сериозно, че тази стъпка ще бъде катастрофа не само за Украйна и света, но ще има и абсолютно катастрофални последици за самия Путин, а също и за Русия“, каза Нуланд.

Междувременно, САЩ започнаха да доставят на Украйна многобройни ракетни комплекси за залпов огън (РСЗО) и работят с други съюзници от НАТО, за да предоставят на Украйна повече реактивни системи. Това бе потвърдено от Виктория Нуланд. Тя отбеляза, че залповите ракетни комплекси, както и артилерията, са в последния пакет за помощ от САЩ и подчерта, че доставката на системите вече е в ход. Тя засегна и въпроса за повишаване боеспособността на украинската изтребителна авиация, като отбеляза, че вече има няколко държави от НАТО, които доставят на Украйна резервни части, които ѝ позволяват да вдигне повече бойни самолети във въздуха.

Освен това, Франция ще достави партида противотанкови ракети "Милан" и самоходни артилерийски установки "Цезар" на Украйна. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за Ouest-France. Досега Франция мълчеше за съдържанието на военните си доставки за Украйна. Що се отнася до ракетите Милан, някои френски политици вече са говорили за възможността за доставката им, но информацията за доставката на Caesar ACS се появи за първи път. Тези самоходни оръдия могат да изстрелват 155 мм снаряди на разстояние 40 километра със скорост от шест до осем изстрела в минута. Макрон не уточни размера на тази доставка. Според Ouest-France 12 оръдия ще бъдат изтеглени от армейските резерви за прехвърляне в Украйна.

Холандия също ще достави самоходни гаубици на Украйна, като Германия ще осигури обучение и боеприпаси. Това съобщи министърът на отбраната на Холандия Кайса Олонгрен пред Spiegel. Холандският министър не коментира колко самоходни гаубици ще бъдат доставени. Това е "ограничен брой", каза тя пред информационната агенция ANP. Тази артилерия може да поразява цели на разстояние до 40 километра. Холандия разполага с 54 самоходни гаубици.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq