Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Американски фирми купуват боеприпаси от Източна Европа и ги изнасят за Украйна

lsskghГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. Това се казва в обширна статия на авторитетното американско издание "Ню Йорк Таймс“. Всъщност, това е публична тайна за българското общество, което бе запознато в детайли как българско оръжие и боеприпаси захранваха противниците на режима на Асад в Сирия, с посредничеството на американски

оръжейни фирми. През март и министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви пред Парламента, че за първото тримесечие тя е одобрила износа на военна продукция за САЩ на стойност около 76 млн. евро. Тоест, отново ставаме свидетели на забележителното болшевишко лицемерие - Корнелия се кълне, че ще разтури управляващата коалиция, ако България изпратела и един патрон за Украйна. Но в същото време с нейния подпис към украинската армия тече мощен поток от българско оръжие. Внимавайте, другари - да не стигне и до вас продукцията на кагебейската подвижна сладкарница: чай с полоний или минерална водичка с новичок!

Ето как започва репортажът на NYT:

В непосредствена близост до пистата на полско летище, мотокари опразват транспортния самолет С-17 на ВВС и един по-малък граждански самолет. Те пренасят палети със зелени сандъци, пълни с боеприпаси, които се товарят на десетки камиони.

Някои от тези оръжия са американско производство, докато други разнообразни боеприпаси, са произведени в Източна Европа - всички те са сред най-необходимите нужди на Украйна от военна помощ, които скоро щяха да се отправят към Украйна.

Пентагонът праща голяма част от американското оръжие, което дава на Киев, от собствените си запаси, но разчита и на американски фирми-посредници, които контактуват с източноевропейските заводи за боеприпаси, за да закупят новопроизведени оръжия.

Украйна все още използва много оръжия по съветски стандарт, като например автоматите "Калашников". И макар че молбите на Украйна за по-сложно въоръжение - като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger - получиха широка публичност, армията на страната има належащи нужди от широк спектър от боеприпаси, включително десетки милиони патрони за стрелкови оръжия от съветската епоха, които са основни за украинската армия.

Пентагонът нарича тези оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси" - като се има предвид, че боеприпасите са несъвместими с тези, използвани от САЩ и много съюзнически държави, които обикновено са известни като стандартни боеприпаси на НАТО.

След атаките от 11. септември Пентагонът купува големи количества такива оръжия чрез различни американски отбранителни фирми, за да снабдява армиите на клиентите си в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които все още разчитат на оръжия съветски дизайн.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. базирана в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и е изградила оживен бизнес, като работи с фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република.

 

Четете целия анализ ТУК

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq