Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Особено ценна е спътниковата информация за движението на мобилния команден център на руснаците

ecceГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Съединените щати са предоставили разузнавателни данни за руските военни части, вследствие на което украинците са ликвидирали много руски генерали на фронтовата линия. Това твърдят журналисти от New York Times, цитирайки американски официални лица. Изданието припомня, че според украинските власти, вече 12 руски генерали са били убити и тази цифра изненада военните анализатори. Помощта за

насочване е част от тайната помощ на администрацията на Байдън за предоставяне на Украйна разузнавателна информация от бойното поле в реално време. Разузнавателните данни включват и предполагаеми движения на руски войски, получени от неотдавнашни оценки на САЩ за тайния план за война на Москва в Донбас.

Съединените щати са се фокусирали върху движението на често премествания мобилен щаб на руските военни. Украинските войски са комбинирали тази геолокация с данни от собственото си разузнаване, включително прихванати комуникации, сигнализиращи за присъствието на висши руски офицери. По този начин - чрез артилерийски удари и снайперистки атаки са били убити много руски офицери.

Попитан за споделянето на разузнавателни данни с украинците, говорителят на Пентагона Джон Ф. Кърби е заявил, че „няма да говорим за подробностите на тази информация“. Но той е признал, че Съединените щати предоставят на Украйна информация и разузнавателни данни, които тя може да използва, за да се защити.

Представители на САЩ публично признаха, че Съединените щати са започнали да предоставят на Украйна оперативно разузнаване в началото на руската инвазия на 24. февруари. Според тях, американското разузнаване е дало на Украйна класифицирана информация в широк спектър от области - от движението на руски войски до данни за целите.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq