Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Десантен катер тип „Серна“ бе поразен от украински безпилотник край Змийския остров

MCDГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Във водите на Черно море край легендарния Змийски остров с помощта на безпилотен дрон украинските сили унищожиха днес руски десантен катер от типа "Серна". Новината бе потвърдена от ръководителя на съвместния координационен пресцентър на силите за сигурност и отбрана на Южна Украйна - Наталия Гуменюк. Също така щабът на Оперативното командване „Юг“ съобщи:

„Змийският остров не е просто нов вълнуващ сериал, но тук битката срещу руските окупанти бие рекорда по количество и мащаб! Този остров беше един от емблематичните обекти в началото на това нашествие, той се превърна в символ на здравата скала на нашата непоколебимост и съкрушаването на упоритите попълзновения на врага."

ОК "Юг" публикува видео със запис на поразяването на обекта, намиращ се край бреговете на острова. Ударът е извършен с "Байрактар ТВ2", като освен кораба са били поразени и два зенитно-ракетни комплекса "Тор".  „Серна“ е серия руски високоскоростни десантни кораби на въздушна възглавница. Съдове от този тип са предназначени за акостиране на необорудван бряг или за товарене от брега на бойна верижна, колесна и друга военна техника с обща маса до 45 тона, както и жива сила /до 92 бойци с въоръжението им/ със скорост от 30 възела.

Да припомним загубите на руския черноморски флот досега. Вечерта на 13. април стана известно, че флагманът на Черноморския флот - ракетният крайцер "Москва" е бил ударен от украински противокорабни ракети "Нептун". След това крайцерът, въоръжен с 16 крилати ракети бе изваден от строя и потъва.

На 1. май ОК "Юг" съобщи, че защитниците с поредната атака срещу вражески цели на Змийския остров са поразили 3 зенитни установки, зенитно-ракетна система „Стрела 10“, както и комуникационна система - сървърно помещение с телекомуникационно оборудване.

Вчера, на Гергьовден, украинците удариха с ракети и бойната фрегата „Адмирал Макаров“.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq