Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как България намери компромис между оръжията за Украйна и оцеляването на коалицията

wjfdwСергий ГЕРАСИМЧУК

България отдавна е възприемана като съюзник и сателит на Русия. Дори в съветско време често я наричаха шестнадесета република и Москва винаги разчиташе на подкрепата на София. Доскоро тази тенденция се запазваше – България се въздържа от остри оценки за поведението на Русия на международната арена, наложи вето на идеята на Румъния за формиране на флотилия на НАТО в Черно

море и приемаше руски туристи и инвеститори, като им даваше български паспорти при инвестиции за повече от 1 милион евро.

Днес, обаче, тази ситуация се променя. Правителството на Кирил Петков се зае да помогне на Украйна да се противопостави на руската агресия. Не всичко обаче е толкова просто – в коалицията влиза партия, която се противопоставя на подобна подкрепа и изнудва да излезе от управленската коалиция. А въпросът с предоставянето на оръжие на Украйна постави коалицията на ръба на краха.

Смяна на тренда

Първата реакция на България на руската инвазия, разбира се, беше шок. Заедно с други страни от региона, България веднага забрани преминаването на руски самолети през въздушното пространство на държавата. Всички самолети с лиценз, издаден от Руската федерация, са загубили възможността да влизат в суверенното въздушно пространство на България, включително териториалните води. Този ход е предизвикан от естественото желание да се избегне участието във войната и да се гарантира собствената сигурност.

Но малко след като Украйна обяви твърдото си намерение да се стреми към членство в ЕС, България започна да проявява приятелско отношение към Киев. Наред с лидерите на страните-членки на ЕС: Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения – България също заяви необходимостта спешно да се предоставят на Украйна перспективи за членство в ЕС и тя незабавно да започне преговори за членство.

Нещо повече, България въведе политическо табу върху използването на руската гледна точка и наративи, включително и термина „специална операция“. Войната си е война и тези, които не са мислили така, започват да носят политическа отговорност. Първият наказан бе българският министър на отбраната Стефан Янев. Министърът, повтаряйки руските гледни точки, си позволи да обяви, че в Украйна не се води война, а "военна операция". Освен това, по-рано през декември министърът възрази срещу разполагането на войски на НАТО в България, заявявайки, че това може да увеличи напрежението в региона.

На 1. март министър-председателят Кирил Петков посочи вратата на министъра, въпреки че е човек, близък до президента Румен Радев, който също е симпатизант на Москва. Още повече, че в същия ден парламентът гласува за разполагане на войски от други страни от НАТО в България. България се съгласи да разположи осем холандски военни самолета и около 200 военнослужещи за укрепване на източния фланг на Алианса. Започна и прочистването на руската разузнавателна мрежа в България. Наред с други западни държави България предприе експулсирането на „дипломати“, чиято дейност е несъвместима с дипломатическия статут (с други думи – руски шпиони).

Противодействие

на "петата колона"

Смяната на курса не остана незабелязана от руската "пета колона" в България. По време на честването на годишнината от освобождението на България привърженици на дясната проруска партия „Възраждане“ нападнаха премиера Петков със снежни топки с викове „Русия!“, „НАТО - вън“, „Предател!“. Освен това Елена Гунчева, депутат-русофил от партия „Възраждане“, публикува на 18. март пост във Фейсбук, в който поиска една от руските „високоточкови“ ракети да удари сградата на Министерския съвет, ако България изпрати оръжие в Украйна, като нарече Владимир Зеленски „клоун“. В резултат на това бе образувано разследване, а Гунчева вече е обвинен в държавна измяна.

Одиозният посланик на Русия в София - Елеонора Митрофанова пък каза, че войната срещу Украйна е подобна на освобождението на България от Османската империя, таест руснаците имали за цел да защитят „народа на Донбас“ от „нацисткия режим в Киев“ заради „общи християнски ценности“. И тук, обаче, премиерът на България Кирил Петков прояви решителност. Той призова Митрофанова и я принуди да се извини за сравнението и настоя руското посолство да не се меси във вътрешната политика на България, като призова за прекратяване на войната в Украйна.

В същото време притиснатата Митрофанова смени тона и каза, че се обръща не към българския народ, а към „руските приятели“ в България. Изглежда, че руската дипломатическа мисия вече разбра, че българският народ като цяло не принадлежи към техните приятели. Друг пирон в ковчега на дипломатическото сътрудничество между София и Москва беше отзоваването на българския посланик в Русия.

Газовото изнудване

на Руската федерация

София беше наясно с последствията от "кавгата" с руския "партньор", така че на дневен ред излезе необходимостта от преодоляване на енергийната зависимост от "Газпром". По-специално шефът на „Булгаргаз“ Иван Топчийски обяви, че България ще успее да преодолее зависимостта си от „Газпром“ преди края на тази година. Това може да се направи благодарение на допълнителните доставки на газ от Азербайджан, през интерконектора между България и Гърция (чийто строеж преди това бе блокиран от проруското лоби в България) и през два гръцки и пет турски LNG терминала.

Исканията на Газпром за плащане на газа в рубли наляха масло в огъня, но София отказа да направи това.В крайна сметка, България беше една от двете страни от ЕС, за които Русия прекъсна доставките на газ.

България бе спасена от дълбоката криза от факта, че ЕС се съгласи да помогне и дори е готов да създаде координационен център в България за управление и доставки на газова и електрическа енергия за балканските държави и Италия. Това каза вицепремиерът на България Асен Василев след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейния заместник Франс Тимерманс на 28. април.

Въпросът за оръжията за Украйна

Въпреки вече значителното влошаване на отношенията с Русия обаче, София все пак отказва да предостави военна подкрепа на Украйна. Това се случва въпреки многобройните призиви на протестиращи в подкрепа на Украйна и отвореното писмо от шестима бивши министри на отбраната с молба правителството да подкрепи Украйна (включително прехвърлянето на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана С-300).

Действащият министър на отбраната Драгомир Заков каза, че държавата "не може да предостави на Украйна това, което няма". Той обаче отбеляза, че вместо това България ще укрепи собствените си отбранителни способности: ще развива артилерийски способности, купува 3D радари, изгражда противоракетна отбрана, купува дронове, дизелово-електрически подводници и друго оборудване.

Друга пречка за по-задълбочено военно сътрудничество беше позицията на Българската социалистическа партия, която е част от управляващата коалиция. Социалистите категорично се противопоставиха на предоставянето на оръжие на Украйна и дори заплашиха да се оттеглят от коалицията, заплашвайки България с нов тур на предсрочни избори и изключително трудно съставяне на нова коалиция.

Междувременно Киев нямаше надежда да промени позицията на София. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, при посещението си в София се опита да убеди българските държавни служители, какви са насъщните нужди на Украйна - от боеприпаси до военни самолети. След посещението на Кулеба в София миналата седмица в България, дебатът за оръжейните доставки за Украйна се разгорещи още повече. По-специално, Кирил Петков подчерта, че лично той смята, че е необходимо да се доставят оръжия на Украйна. В същото време българските социалисти продължиха да слагат тояги в колелата. Имаше надежди, че след посещението на Петков в Киев ситуацията ще се промени. По време на визитата българският премиер подчерта, че страната му ще предостави 706 000 евро хуманитарна помощ за Украйна и още 181 000 евро за украинските бежанци. България също е готова да се включи във възстановяването на Украйна. Отделно страните обсъдиха възможността за използване на пристанище Варна за износ на украинска селскостопанска продукция.

Петков стартира и кампания за набиране на средства в подкрепа на Украйна в България. Той призова българите да прехвърлят по една месечна заплати в помощ на Украйна - и го направи сам.

Не беше възможно обаче да се промени позицията на социалистите. Вицепремиерът и лидер на социалистите Корнелия Нинова заплаши да напусне коалицията, ако България окаже военна помощ на Украйна. В същото време, разбира се, социалистите се опитват да се дистанцират от и без това одиозния бивш премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини правителството, че нелегално доставя оръжие на Украйна през трети държави. Министър Нинова нарече подобни изказвания откровени лъжи. Позицията на министър-председателя за необходимостта от установяване на такива доставки обаче социалистите също отхвърлят. Кулминацията на дебата за оръжията беше 4. май, когато парламентът обсъди въпроса.

Резултатът беше компромис.

След пет часа дискусии българският парламент одобри помощта за Украйна. По-специално, София ще продължи да подкрепя Киев при присъединяването му към ЕС, както и украинските бежанци от войната. По отношение на оръжията, обаче, България реши да се ограничи до ремонт на украинска военна техника. Такъв компромис само частично ще отговори на нуждите на Украйна. Сега, обаче, със съгласието на САЩ и други водещи западни държави да прехвърлят тежки бронирани машини на Украйна, нуждата на Киев от българско оръжие изглежда е значително по-ниска, отколкото преди месец.

Като цяло, настоящата тенденция показва, че Русия има все по-малко приятели. Дори онези, които доскоро бяха надеждни партньори, променят своите подходи и това не е възпрепятствано от изнудването на "Газпром", усилията на руските дипломати или проруските политически сили, които намаляват в региона.

 

 

-----------------------------------------

Авторът Сергей Герасимчук е експерт на Съвета по външна политика "Украинска призма". Заглавието е на редакцията.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq