Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Поради западното ембарго 2 завода за танкове хлопнаха кепенците. Русия спасява положението с ръждясала техника от 60-те

lgssgrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната съобщава, че Русия не може да възстанови напълно боеспособността на изтеглените от Украйна военни части. Икономическите санкции, наложени от водещите държави в света на страната-агресор, доведоха до осезаем спад във военно-промишления ѝ комплекс. Загубили значителна част от военно-техническия си потенциал по време

на войната в Украйна, руснаците вече са принудени да окомплектоват претърпелите непоправими загуби части с оборудване и въоръжение, произведени през 50-те и 60-те години на ХХ век. Според разузнаването, Русия вади оборудване, което е ръждясвало от десетилетия в складове за дългосрочно съхранение. Военните са принудени да приемат тези „ръждясали и прогнили“ машини и да докладват на командването за „пълно окомплектоване и обезпечаване на бойните части“. По-рано разузнаването съобщи, че "най-новите" руски ракети използват навигационната система PGI-2M, разработена през 1977 г., а "модерните" блокове за насочване са разработени през 1960 - 1970 г.

И още – оказва се, че руските солдати не са обикновени крадци и мародери, отмъквайки „на Родину“ украинска битова техника. Напротив – бойците и командирите очевидно са действали по заповед от Главното командване, за да обезпечат електроника за руските производители на танкове. До подобен извод може да стигне безпристрастният наблюдател. Ето и информационният повод: наложените от САЩ санкции принуждават Русия да използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в някои бойни машини. Това съобщи министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, цитирана от The Washington Post. Износът на технологии от САЩ за Русия е спаднал с близо 70 процента от налагането на санкциите в края на февруари, според Раймондо, чийто отдел наблюдава контрола върху износа, който съставлява по-голямата част от пакета от санкции. Три дузини други страни приеха подобни забрани за износ, които се прилагат и за Беларус. Отбелязва се, че историята за полупроводниците идва от украински официални лица, които съобщават, че при оглед на пленените руски танкове са открити части от хладилници и друго цивилно промишлено оборудване, които очевидно заменят други недостъпни компоненти. В речта си пред Сената министър Раймондо посочи, че два руски завода за танкове са били принудени да спрат производството поради недостиг на компоненти.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n