Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сирачетата Хуба, Вихър и Горан бяха отглеждани досега в Гърция

loyuiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани центрове в България и Гърция, отново са в естествената си среда. Министерство на околната среда и водите, фондация „Четири лапи“ и природозащитната организация WWF успешно проведоха операцията по спасяването на трите мечета преди година, а сега – и по връщането им в природата. Историята започна на 4. юни миналата година,

когато Хуба, Вихър и Горан бяха намерени уплашени и без майка в Родопите от екипа на РИОСВ - Смолян. След кратък престой в Парка за мечки в Белица, който се управлява от „Четири лапи“ и фондация „Бриджит Бардо“ с помощта на МОСВ, бе създадена организация трите мечета да бъдат трансферирани в центъра за рехабилитация на кафява мечка „Arcturos“ в Гърция. Там те преминаха през необходимия период на укрепване, за да могат да се завърнат успешно в естествената си среда.

След обстоен преглед в събота, специалистите в гръцкия център „Арктурос“ установиха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. „Четири лапи“ и техният специализиран автомобил за мечки поеха транспортирането и наблюдението на мечетата по пътя.

Димитър Иванов, директор на Парка за мечки, сподели: „За съжаление, в последните десет години все по-често ставаме свидетели на мечета сираци. Причините са няколко, но почти винаги са свързани с пряката човешка дейност – бракониерство, намаляване на хабитата, навлизане в териториите на мечката и т.н. Мечета без майка не могат да оцелеят в природата сами и ако имат късмета да бъдат открити навреме, за тях може да бъде положена грижа.“

Точната локация в парк „Централен Балкан“, където са пуснати мечетата, остава тайна в името на тяхната максимална защита от незаконни посегателства. Хуба, Вихър и Горан ще се нуждаят от първоначални грижи при адаптацията си обратно в дивата природа. Те имат специални нашийници, чрез които експертите от WWF ще могат да осъществяват наблюдение, но ще се намесват само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение.

Експертите на WWF имат готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторно залавяне на мечетата при нужда. Всичко това ще се осъществява в тясно сътрудничество с МОСВ.

Данните от официалния мониторинг на кафявата мечка, извършван от Изпълнителната агенция по околна среда, показва, че популацията на вида у нас се е свила с близо 40% за последното десетилетие – от 518 през 2011 г. до 329 през 2019 г.

В Парка за мечки край Белица обитават 19 пострадали от различна човешка намеса мечки. Те обитават 12 хектара площ в сърцето на Рила – реално в техния естествен хабитат. За тях се грижи екип от 15 човека – изключителните професионалисти на „Четири лапи“, нашият парк е най-добрият мечешки спасителен дом на Балканите.

Природозащитната организация WWF следва научно-базирана програма, която цели предотвратяването на потенциални конфликти между мечки и хора. Водеща роля тук играе Спасителният отряд на WWF, съставен от опитни експерти, който вече близо две години се отзовава на сигнали на граждани, монтира електропастири около засегнати имоти и консултира местните хора как да се предпазят от нежелана среща с мечка.

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq