Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украински товарен самолет е летял 9 пъти от Варна и Бургас с "продукти, свързани с отбраната"

sauСпас СПАСОВ

Докато руските проксита в България агресивно блокират официалните доставки на оръжие за Украйна, тайната търговия през трети страни и посредници върви на пълни обороти. А това означава милиони от комисиони за "враговете" на оръжейната подкрепа и истеричните кресльовци за неутралитет. Ето и фактите...    Украински товарен самолет Ан-12 е летял девет пъти от полското летище Жешов до Варна и

Бургас в периода 24. февруари - 10. май тази година, натоварен с "продукти, свързани с отбраната". Това показва справка, предоставена на "Дневник" от Министерството на външните работи (МВнР) по Закона за достъп до обществена информация. Самолетът е собственост на украинската компания Motor Sich, един от най-големите производители на двигатели за самолети и хеликоптери в света. Той е летял до Варна на 20. и 21. април тази година, а от там обратно до Жешов, който се намира на 78 км от границата с Украйна. Дружеството има и собствена авиокомпания за гражданско и товарно въздухоплаване.

За полетите българското външно министерство е издало две дипломатически разрешения, се разбира от предоставената справка. Документът се изисква при прелитане на чуждестранен самолет с военно оборудване през въздушното пространство на България. Разрешението трябва да бъде предварително съгласувано с министерствата на отбраната и транспорта и информационните технологии, от които също е нужен положителен отговор на искането за прелитане. В същия период - между от 24. февруари и 10. май, са били издадени още седем дипломатически разрешения за полети на самолет, собственост на Motor Sich, от и до летище Бургас. Те са осъществени на 24. и 28. февруари, на 2., 6., 9., и 12. март, както и на 27. април, сочи справката, предоставена на "Дневник". От нейното съдържание обаче не става известно дали разрешенията са за същия самолет, който е кацал във Варна, или за различни. Според отговорите на въпросите, изпратени до външното министерство, изпълнените полети са били с цел "позициониране и изпълнение на товарни полети". Уточнява се, че както от Варна, така и от Бургас превозените товари са били "продукти, свързани с отбраната". Данни от платформата за проследяване на полети FlightRadar24 показват, че на 21. април единият от двата самолета, получили дипломатически разрешения от МВнР, е излетял от Бургас около 1 ч. след полунощ и 20 минути по-късно е кацнал във Варна. В 4 часа сутринта същия ден самолетът е излетял за Жешов в Полша. Върнал се е във Варна няколко часа по-късно.

След 24. февруари 2022 г. летището в Жешов се превърна в едно от най-оживените в Полша. То е сочено като основна логистична база при прехвърляне на оръжието, осигурено от Съединените щати и Европейския съюз за отбраната на Украйна във войната с Русия. Знак за ролята му беше посещението на американския президент Джо Байдън, който се срещна там с полския президент Анджей Дуда и с американски войници, дислоцирани в Полша.

Няколко дни след потвърдените от властите полети от Варна и Бургас - на 24. април, на летище София беше заснет самолет Ан-124 на украинската компания "Антонов" - държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника. Машината е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света. За пристигането му имаше съобщения в социалните мрежи, включително от Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат"

Пет дни по-късно Би Ти Ви показа кадри от товаренето на самолета, като съобщи, че на 28. април около 22 ч. в него са били качени "покрит с брезент извънгабаритен товар" и "зелени сандъци", а шест часа по-късно е отлетял за Жешов. Телевизията уточни, че от правителството и от министерството на икономиката не са дали отговор какъв е бил товарът. На въпрос на телевизията дали е възможно България да оказва военна помощ на Украйна без санкция на Народното събрание (гласуването за това беше чак на 4. май - бел. ред.) вицепремиерът Корнелия Нинова, в чийто ресор е оръжейната индустрия, отговори: "Не е възможно това и не се прави."

На съмненията за неофициални доставки на произведено в България оръжие за Украйна през трети страни Нинова отговаря с една и съща теза - че България не изнася никакво оръжие за Киев. Уточнява, обаче, че страната прави доставки по сключени по-рано договори за 50 държави и не може да знае къде отиват те след продажбата.

От писмени отговори на Нинова на парламентарно питане на депутати от ГЕРБ пък се разбра, че само за месец след нападението на Русия над Украйна България е изнесла за страни - членки на Европейския съюз, специална продукция на стойност, надхвърляща 316 млн. евро, което е близо три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Държавите от Евросъюза са основните доставчици на оръжие за Украйна. Според отговорите на Нинова, от 20. февруари до 13. април 2022 г. са били издадени 31 разрешения на физически и юридически лица за износ на оръжие и боеприпаси към различни страни, в това число и Полша.

 

-------------------------------

Бел. ред. Да, заглавието е от редакцията и да – в него има правописна грешка. Но дали наистина нашите червени страхопъзльовци си мислят, че са успели да измамят своите ментори и спонсори от Кремъл? И се надяват да сучат мляко и от двете „кози“ – от руската и от украинската? Въпреки, че килърите на ФСБ се излагат доста напоследък, другари, бъдете нащрек! Защото, според МОСАД вероятността да ви посети подвижната сладкарница и да ви предложи чай с полоний или минерална водичка с новичок, е над 90 %. Така де, безплатен обяд няма!

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq