Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руски бивш дипломат така изкушил Пучдемон да поиска независимост от Испания

kgdreГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Малко предистория - през 2020 г. испанските медии съобщиха за тайна среща в навечерието на гласуването в Каталуния за независимост през 2017 г. между каталунския президент Карлес Пучдемон и мистериозна група руснаци. Журналистите съобщиха, че руснаците са предлагали на Пучдемон 10 000 въоръжени войници, за да помогнат на региона да се откъсне от Испания. Сега ново разследване на

OCCRP /Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията/ извади на бял свят шокиращи нови подробности за руската оферта, как е направена и от кого. Оказва се, че руснаците, които посетиха Каталуния, са водени от Николай Садовников - бивш дипломат, който твърди, че има пряка връзка с Владимир Путин. Една западна разузнавателна агенция го нарече „деец на руската паралелна дипломация“. По време на въпросната заговорническа среща Садовников уверил Пучдемон, че Кремъл е готов да предостави 10 000 въоръжени войници и 500 милиарда долара на независима Каталуния. В замяна, руската делегация поискала Каталуния да приеме законодателство, което да я превърне в световен рай за криптовалутата.

Пучдемон не е обещал нищо конкретно при тази среща. Но каталунската и руската групи са поддържали връзка месеци след срещата. Журналистите на OCCRP са получили достъп до стотици текстови съобщения, разменени между преводача на Садовников и сътрудника на Пучдемон. Едно от тях гласи: „Говорете за потенциална среща между Путин и Пучдемон“. Репортерите са се сдобили и със снимка на депозитен сертификат в Union Bank of Switzerland на стойност удивителните 500 милиарда долара. Изглежда, руснаците са използвали това, за да покажат на каталунците, че са сериозни, но експертите на OCCRP са на мнение, че очевидно става дума за фалшификат. Въпреки този опит на кагебейците да преметнат хората на Пучдемон, очевидно е, че Москва е била много сериозна в опитите си да подклажда разделението в Испания. Много международни наблюдатели са на мнение, че и зад Брекзит се провижда сянката на Кремъл.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n