Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това твърди Кирил Буданов, шефът на украинското ГРУ

AWZSDEГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Кирил Буданов e началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, по разбираеми причини той избягваше публичността. Неговите изявления и интервюта започнаха да се появяват едва през последните месеци. Президентът Зеленски назначи Буданов за ръководител на GUR през 2020 г. след скандалното уволнение на Васил Бурба след Wagnergate. Сега, по

време на войната, Буданов е една от най-влиятелните и авторитетни фигури в сферата на сигурността в страната. Той е един от малкото държавни служители, които публично предупреждаваха за високата вероятност от пълномащабна война с Русия от миналата есен. И предупреди за потенциални насоки, в които руската армия може да планира атака. За съжаление, не всички го чуха. И, за съжаление, неговите прогнози се сбъднаха.

В интервю за "Украинска правда" Кирил Буданов говори за болестта на Владимир Путин и руския елит, възможен ли е държавен преврат в Русия, каква всъщност е ролята на Виктор Медведчук в Украйна, за какво е бил подготвен Виктор Янукович, защо украинските власти не предупредиха обществото преди руската атака и как ще завърши войната.

 

Г-н Буданов, наскоро в интервю за чуждестранни медии казахте, че активната фаза на войната ще приключи до края на тази година, а през август трябва да има повратна точка. Можете ли да ни кажете подробно как ще приключи активната фаза на войната до края на годината и какво трябва да се случи през август?

- Нека го кажем така: до август количеството въоръжение, доставено на Украйна, ще достигне, така да се каже, значителни количества. Трябва да разберете, че от момента на обявяването на доставката на оръжие има следните етапи. Първият е навлизането на оръжия в страната, вторият е придобиването на тези оръжия и едва на третия етап е началото на използването му. Всичко отнема известно време. Ето защо, за съжаление, до август количеството оръжия, необходимо на войските, няма да бъде в значителни количества. От август всичко това ще бъде във военните части и ще се използва активно във военни действия. Ето защо ще започне повратният момент. Защото сега катастрофално ни липсват тежки въоръжения.

И казвате, че активната фаза ще приключи до края на годината. Обяснете какво означава това и какво ще се случи след това?

- Активната фаза е активното водене на бойни действия. Това са битки от приблизително същото ниво, които се водят сега, когато цели селища преминават от ръка в ръка. Тази активна фаза трябва да бъде значително намалена до края на годината. Тя ще бъде намалена почти до нула.

Под каква форма ще продължи войната?

- Целта е да стигнем до нашата административна граница. Това ще бъде краят на нашата война. За други подробности все още не е време.

Говорихте публично и за болестта на Путин. Той наистина ли има рак?

- Да, ние напълно потвърждаваме тази информация. Той има няколко сериозни заболявания, едно от които е рак. Но не си струва да се надяваме, че Путин ще умре утре. Има още поне няколко години. Харесва ли ви или не, такава е истината.

В какво психо-емоционално състояние е той?

- Тук можем много да спорим за състоянието на диктатора, който смяташе, че след три дни ще превземе цялата страна и ще издигне руското знаме на административната сграда в Киев.

Вече трети месец Путин, твърдейки, че има втора (а понякога и първа) армия в света, не може да се справи, по думите му „с изостаналата недържавна Украйна“. Това е неговата реторика. Какво казват тези негови думи?

- Мисля, че е объркан…

Това е вярно. Кой има достъп до Путин днес?

- Ще говоря без имена: той значително нограничи достъпа на хората до себе си. Сега при него идват доста малък брой хора. Той държи всички останали на разстояние.

Президентът на Руската федерация получава ли обективна информация за ситуацията на фронта?

- Признаването на поражения и грешни изчисления на първо място е страшно за изпълнителите. Следователно, той получава много ограничена информация.

След като вече потвърдихте, че Путин е болен от рак, той подготвя ли наследник?

- Това е много интересен въпрос. В различни периоди от своето управление той е мислил за това и по принцип избира, както се казва, фаворит. Вече имаше няколко такива личности. Гледайки някои от неговите маниакални синдроми, той вероятно ще се страхува да подготви сериозно наследник, осъзнавайки, че този наследник може да иска да заеме стола по-рано, отколкото самият Путин иска. Следователно, той държи всички на определено разстояние. И вярва, че ще управлява вечно. Но няма да е така.

Какво означава "владее завинаги"? Той е болен и скоро ще стане на 70 години?

- Вижте историята на всеки диктатор от XX - XXI век. Завършиха по един и същи начин, абсолютно всички. Никой от тях не завърши по различен начин. В повечето случаи те умират против волята си. Вземете скорошни примери, като Саддам Хюсеин, бившият югославски диктатор, либийския диктатор. Това е класически образ на диктатор. Имаше и други примери в Африка. Всички завършиха по един и същи начин и Путин ще свърши така.

В историята има примери, когато срещу тези диктатори се кроят заговори от тяхното обкръжение. Знаете ли нещо за покушения срещу Путин?

- Имаше опити за убийство на Путин.

Напоследък ли?

- Знаете ли, имаше дори опит за покушение срещу него по Кавказка линия, не толкова отдавна. Това е непублична информация. Абсолютно неуспешен опит, но наистина се случи.

Кога се случи?

- Беше преди около 2 месеца. Повтарям - беше неуспешен.

Вече споменахте какъв беше планът на Путин за Украйна в началото. След като той се провали, какъв е планът за действие на Кремъл сега?

- Общата идея не се е променила: Путин се нуждае от цяла Украйна, не се интересува от никоя част. Разбира се, след три месеца война те коригират плановете си и подготвят общественото мнение в Русия за факта, че по принцип, ако прекратят окупацията на Донецка, Луганска и Херсонска области, това също може да се счита за победа… Плановете обаче не са се променили и, за съжаление, няма да се променят, докато не сложим точка на въпроса за Путин и Русия, какъвто съществува днес – заплахата за целия свят, особено за европейския континент, ще продължи.

Какво смятат да правят руснаците с Херсонска област? И там ли ще правят псевдореферендум? Ще присъединят ли Херсонска област към Русия?

- Вижте, вече три пъти се опитаха да проведат референдум. Те вече разбраха, че хората няма да ходят на референдума, няма да дойдат да гласуват дори под влиянието, което са в момента. Това няма да стане. Така че сега работят по други варианти, без референдум.

Как точно искат да стане?

- Само по искане, да речем, на временното "ръководство" на тези области. И те искат да нарекат цялата провинция Таврия. Тоест, това е територията на временно окупираната Автономна република Крим и Херсонска област. Веднъж, по царско време, те признаха Херсонска област с административен център в град Симферопол. Затова искат да съживят тази идея. И по този начин един от основните варианти, върху които работят в момента, е присъединяването на Херсонска област към Крим и присъединяването към Русия като област Таврия. Руснаците изобщо не се интересуват от мнението на хората.

 Веднага след като започна окупацията на Херсонска област, хората масово излязоха на митинги срещу окупацията на Руската федерация. Ще продължи ли тази тенденция или руснаците ще изселят нашите хора на територията на Руската федерация, както направиха по съветско време?

- Първо, ти сам си отговори на въпроса. Второ, за съжаление, колкото по-дълго дадена територия е под окупация, толкова по-малко хора имат възможността да отидат на открита съпротива. Това е обективна реалност във всяка част на света, за съжаление, независимо дали ни харесва или не. Разбира се, нашите хора, които са във временно окупираните територии, ще продължат да се съпротивляват на подобни действия.

Донецка и Луганска области. Какви са плановете на Кремъл за тези райони?

- Ако следвате официалната им реторика, те дори не водят война, а "специална операция". И целта на тази специална операция, ако изхвърлим този боклук за борбата срещу нацизма, разоръжаването на Украйна и така нататък, няма ясни географски граници. Тъй като понасят тежки загуби и големи военни неуспехи, те вече подготвят обществото си за факта, че по принцип достигането до административните граници (Луганска и Донецка области - UE) и поддържането на Херсонска област, може би дори част от Запорожска област - е вече победа… Подготвят за себе си, както се казва, план Б, за да оправдаят пред народа си какво са направили тук и как да им покажат своята победа, да направят поражението си своя победа. Но и този руски план няма да сработи изобщо и всичко ще свърши, както ви казах.

Понякога добри новини идват от Русия. Например, когато гори нефтена база или оръжейна база. Руснаците винаги кимат в наша посока, а ние някак си не коментираме такива неща. Не знам дали този въпрос е правилен, но имаме ли нещо общо с такива случаи?

- Руснаците винаги казват, че сме ние, ние винаги казваме: това са руснаци. Истината винаги е някъде по средата.

Може би е "Божие провидение"?

- Вероятно е така. Правят много лоши неща и нарушават мерките за сигурност. Затова се случва.

По-рано казахте, че в Русия се готви държавен преврат...

- Не съм ви казал, че в Русия се готви държавен преврат.

Цитирам думите ви пред западните медии.

- Ти ги усукваш малко моите думи. Попитаха ме дали изобщо е възможен преврат в Русия. Тогава обясних, че недоволството ще расте, но недоволството на хората в Русия не интересува никого. Но непосредственото обкръжение на Путин, тези хора загубиха много заради войната. И така те търсят изход от ситуацията. Най-лесният изход за тях е да заменят Путин с друг човек. Да кажат пред света, че не Русия е виновна за всички проблеми, а един човек – Путин. И да се каже, че е бил болен диктатор, премахнете всички санкции, премахнете всички ограничения, започваме всичко наново, не е виновна Русия, вината е негова.

Вярвате ли, че в Русия може да се случи държавен преврат?

- Държавен преврат? Открит преврат е нещо нереално.

А „сенчест“ преврат?

- Сенчест - да.

Тогава ще попитам: кой в ​​руския политически и бизнес елит подкрепя войната и кой, напротив, иска помирение? Конкретно имена можем ли да назовем?

- Не мога да ти дам конкретни имена, защото ще е доста некоректно от моя страна. Но мога да посоча категории. Военните - те по принцип са мнозинството за войната. Те обаче не са много склонни да продължат боевете, предвид значителните загуби, които понасят. Колкото и да лъже пропагандата, военните са тези, които знаят какви са реалните им загуби. Това е първото. Втората категория са руските специални служби. Редица от тях първоначално се застъпиха за тази „операция“, за да скрият огромните кражби от руските пари, които се наливаха дълги години в Украйна, за да формират, така да се каже, проруски хора тук. Всичко това бяха значителни средства. За да скрият неуспехите си, те също се застъпиха за започване на военни действия. Войната ще изгори всичко, както се казва, и никой няма да може да разбере за техните кражби и провали. Освен това, те твърдо вярваха, че ще превземат Киев за три дни и ще завършат цялата военна операция в Украйна на десетия ден. Това беше тяхната мечта. Но мечтата се провали… След това - бизнесът. Той ясно разбира загубите. Те са категорично против и искат да спрат всичко по някакъв начин. Както се казва, те са екзистенциално против това, което се случва тук, срещу зверствата, извършвани от руснаците тук. Факт е, че те са доста прагматични относно войната. Губят пари, и то много пари. Следователно те се противопоставят. Те обаче не смеят открито да кажат на Путин за това. Такива разговори се водят. Такива разговори се водят дори между бизнеса и силите за сигурност, между бизнеса и политиците. Това е всичко.

Има един руски олигарх, който всъщност участва в преговорите между Украйна и Русия - Роман Абрамович. Каква е неговата позиция и каква е ролята му в тези преговори?

- Ролята му е комуникатор.

Вече споменахте за "руския ъндърграунд". Медведчук беше тук, имаше партия OPZH на различни нива. Например, кметът на Мариупол обясни, че местните депутати от тази партия са коригирали по телефона стрелбата на руските войски. Преди началото на пълномащабна война британското разузнаване подчерта възможната роля на Мураев. Можем ли да говорим за такава глобална проруска мрежа?

- Преди всичко трябва да зададете такъв въпрос не към мен, а към Службата за сигурност на Украйна. Второ, аз не служа в британското разузнаване и те не ми докладват. Ние споделяме информация, но разчитаме предимно на нашите данни и данните на партньорите. Това е само един от начините да получите разузнавателни данни. Но не и основният.

Всички знаем, че Медведчук е кръстник на Путин. Но каква беше истинската му роля? Какви задачи изпълняваше за Русия?

- Бих формулирал въпроса ви по различен начин: кому беше нужен Медведчук? Медведчук беше необходим на руската Федерална служба за сигурност, а именно на Отдела за оперативна информация, за да „оправдават“ разхода на средства чрез него. Това е една от основните причини, поради които ФСБ категорично се застъпваше за започването на активни военни действия през последните подготвителни етапи. Защото шефовете от Кремъл имаха към тях неприятен въпрос: За какво се похарчиха толкова средства, в продължение на години? И беше необходимо да се даде отговор…

 Да поговорим за началото на войната. Още през ноември миналата година вие публично заявихте, че Путин може да започне пълномащабна инвазия през януари - февруари. Как е планирал той тази война?

- Както планираше, така и започна войната. Той имаше няколко варианта. Казвам ви като представител на разузнаването: той по принцип имаше абсолютно реалистични варианти, които можеха да завършат зле за нас в краткосрочен план. И беше напълно безсмислена, както се казва, животинската версия - открита агресия. Имаше хора, които дори казаха на Путин, че откритата агресия винаги е възможна, но тя не е най-добрата. Според добрата руска традиция, от всички добри и лоши варианти руският цар винаги избира най-лошия. Така че Путин направи същото.

Той искаше да превземе Киев след няколко дни и после какво?

- Основният аспект на плана му беше да превземе административните сгради на Киев не по-късно от третия ден, да завърши активната военна фаза не по-късно от десетия ден, т. е. напълно да унищожи всяка съпротива. Той вярваше в това.

На територията на цяла Украйна?

- На територията до река Днепър. Той бе убеден, че няма да има съпротива и просто всичко автоматично ще свърши. Трябваше да има нов лидер на Украйна, изцяло контролиран от Русия, който да провежда политика, която да удовлетвори Путин.

Планираше ли Кремъл да върне Янукович?

- Янукович не трябваше да става президент на Украйна, ако се интересувате, но те искаха да го използват, така да се каже, за легитимиране на процеса като член на временното правителство, или нещо подобно… Казвам, че от всички варианти – а имаше добре планирани варианти за такава операция – Путин избра най-тъпия и брутален вариант.

Решението на Путин ли беше?

- Той лично взе решението, искам да подчертая това. Никой нямаше голямо влияние върху това решение. Ще ви кажа и това: в деня на началото на войната той лично се свърза с командирите на всички групи, изслуша официален доклад за готовност за началото и официално лично даде команда за започване на военна агресия. Той е болен човек, трябва да разберете, че е много зависим от символи, дати, символика и т.н.

Казвате, че той е имал по-добри възможности? Какви са тези опции?

- Не трябва да му се дава шанс да направи това, което би могъл да направи.

Но той ги знае, няма да е новина за него.

- Той ги познава и нека с това да се свърши. Имаше хибридни начини за това.

Какво означа това?

- Хибрид. Това е комбинация от активни действия и информационна политика. Същността е проста: той рязко повишава, както се казва, степента на напрежение в Донецка и Луганска област, започват активни преговори. По време на преговорния процес Кремъл повишава температурата още повече, удря с няколко високоточни оръжия по определени обекти в Украйна и създава атмосфера на хаос вътре в страната. И под този натиск Киев бива принуден да подпише необходимите условия… Всичко беше много по-логично и всички му казваха, че има и други варианти. Но той избра директната агресия. Защо го направи? Най-вероятно защото, както всички диктатори, той вярваше, че прави това или онова действие не защото е по-добре или по-лошо, а единствено защото може да си го позволи. И така, той го направи.

Знаехте ли, че ще има война?

- Казвам ви: знаехме точната дата.

Дори знаехте точната дата? Докладвахте ли това на политическото ръководство на страната?

- Разбира се.

Каква беше реакцията?

- Както виждате, Украйна устоява на агресията. Тоест, правителството ни взе съответните мерки.

Но защо тогава никой не подготви обществото за войната?

- Обществото беше подготвено за война и основното беше да не сее паника. Точно това бе постигнато. Путин взе окончателното решение да започне военни действия някъде около 15 часа на 23. февруари. До този момент той можеше да използва всяка опция.

Да преминем към последните въпроси. Колко дълго може да продължи една пълномащабна война?

- Както казах, активната фаза трябва да отиде до максимален спад до края на годината. Русия разполага с 12 месеца ресурси, за да води нормална война.

И как може да свърши войната за Украйна?

- Ще завърши с едно - връщането на окупираните ни територии.

Включително Крим?

- Разбира се. Не смятате ли Крим за окупирана територия?

Несъмнено. Изяснявам този въпрос, защото за разлика от други временно окупирани територии Русия е анексирала Крим.

- И кой го признава?

Никой освен Русия.

- Те си го признаха. Е, нека си го кажем. Може да не признаят, че ще го върнем.

Правилно ли ви чух, че можем да върнем Крим до края на годината?

- До края на годината трябва поне да влезем на територията на Крим.

Тогава как ще завърши тази война за Русия?

- Има две възможности. Първият вариант е смяна на политическото ръководство при формално запазване на териториалната цялост на Русия. Подчертавам – формално. В този случай всеки ще обвинява персонално Путин и неговия вътрешен кръг и ще каже, че Русия е невинна. Руските войски ще бъдат изтеглени от всички окупирани територии навсякъде по света. Окупираните територии ще се върнат в страните, към които по принцип принадлежат – в Грузия, в Япония, в Германия и т.н. И Русия ще започне да функционира като цивилизована държава. Ще започне на чисто, така да се каже. Вторият вариант е да се разпадне Русия на три или повече части.

 

Въпросите зададе Роман Кравец, „Украинска Правда“

 

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq