Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Румънците треснаха на „Лукойл“ милиардна глоба, кирчовците се снишават

lfsdГригор ЛИЛОВ

Както посочих преди месец, бургаската рафинерия на „Лукойл“ работи на ишлеме: доставки на изкуствено високи цени на петрол от "Лукойл" чрез неговата швейцарска фирма "Литаско", после продуктите /бензин, нафта и др./ се връщат обратно на "Литаско". Това обаче става само по документи и практически на същите цени, за да не се формира печалба и съответно да се дължи данък. После "Литаско" продава на

високи цени на шапката си "Лукойл", а "Лукойл" чрез поделенията си в България - на нас. Губи държавата, губят потребителите от злоупотреба с монополно положение.

В Румъния одрусаха "Лукойл" с милардна глоба в евро заради подобни практики. В България обаче финансовият "антикорупционен" министър и "антикорупционният" шеф на НАП си направиха оглушки. От миналата година НАП и МФ се мотат и само чуваме заклинания за извършвана ревизия, но засега нищо повече от приказки и демагогия.

А у нас обаче цените на горивата са опрели в небето.

И за капак, на световните пазари руският нефт усилено търси купувачи. Търси на цени с 35 и дори 40 долара на барел под пазарните. Дори сега, в момента 9 млн. тона от него се плацикат в морето и чакат купувачи, натоварени на танкери, както сочи Ройтерс.

Хюстън, 24 май (Ройтерс) - Около 62 милиона барела от водещия руски суров петрол Urals, което е рекордно количество, се намират в плавателни съдове в морето, показват данни на фирмата за енергийни анализи Vortexa, докато търговците се борят да намерят купувачи за суровия петрол.

Да припомним, че Съединените щати и други страни забраниха вноса на руски суров петрол и петролни продукти заради нахлуването в Украйна, а други държави избягват да купуват от руснаците поради страх от бъдещи санкции. Обемът на суров петрол Urals в моретата е три пъти по-висок от средния преди войната, каза Vortexa, въпреки че износът на руски петрол отбеляза спад от около 15% в сравнение с февруари.

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq