Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

115 гвардейци са уволнени от Росгвардия заради пацифизъм

lstumvГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се готви да предостави на Украйна нова партида оръжия, включително модерни MLRS ракетни системи с голям обсег. За това съобщиха от телевизия CNN. Според журналистите, администрацията на Байдън е готова да предостави на Украйна модерни реактивни системи за залпов изстрел MLRS. Нуждата на украинските въоръжени сили от такива оръжия

бе повдигната от министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, президента Владимир Зеленски и други украински официални лица. Според тях, именно тези системи могат да променят „хода на войната“.

Американската администрация клони към предоставяне на (MLRS) системи като част от разширения пакет за военни и сигурност на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица. Друга система, поискана от Украйна, е високомобилната артилерийска ракетна система HIMARS, способна да изстрелва много от същите видове боеприпаси като MLRS. Тези установки са способни да изстрелват ракети на стотици километри по-далеч от всички други аналози, налични в Украйна.

Да припомним, че украинският външен министър Дмитро Кулеба заеви, че Украйна сега има критична нужда от ракетни системи за залпов огън, а съюзниците, които биха могли да ги осигурят, чакат политически сигнал от Вашингтон - така че всичко зависи от администрацията на Байдън. Вашингтон проведе разговори с Киев за опасността от ескалация, ако украинците използват тези системи за удари дълбоко в Руската федерация. Факт е, че от най-северните части на Сумска област на Украйна до Москва са около 500 км, тоест в периметъра на поразяващото действие на ракетите HIMARS влиза и Кремъл. Путин е наясно и затова през повечето време се крие в специалния си бункер в Сибир, недалеч от китайската граница. Въпрос на ухо – дали пък трябва да има толкова голямо доверие на своя мним „приятел“ Си Цзин Пин?!

И още - руски военен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията поради отказ да участват в офанзивата в Украйна, предаде Франс прес. Това изглежда е първият официално потвърден случай, когато руски войници отказват да воюват в интервенцията на Москва в Украйна, започнала на 24. февруари. Съдебното решение гласи, че военнослужещите „самоволно са отказали да изпълнят служебна задача“ и техният иск е отхвърлен. Съдът заявява, че е проучил „необходимите документи“ и е разпитал длъжностни лица от федералната служба „Росгвардия“ - бившите Вътрешни войски, които заедно с руската армия, също участват в нашествието в Украйна. Заседанието е протекло при закрити врата, за да се избегне разкриването на военни тайни, съобщава съдът, който не уточнява в коя област на Русия са били дислоцирани поделенията на тези войници.

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq