Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Мецаната е обърнала четири пчелни кошера, за да похапне мед

mecaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Баба Меца създава ядове и плаши жителите на Чепеларе. Гладното животно е направило и опит да си хапне мед от кошерите на един пчелин. Не правете опити за доближаване или снимане на мечки, ако ги забележите, съветват от природозащитната организация WWF във връзка със сигналите и запитванията относно появата на мечката в околностите на родопския градец. На страницата си във фейсбук

специалистите отбелязват и други условия за избягване на контакт с животното. Изхвърлянето на отпадъци само на регламентирани за целта места и да не се оставя достъпна за мечките храна са две от тях. От WWF информират, че техният експерт от „Спасителен мечешки отряд“ Владимир Тодоров следи ситуацията в Чепеларе. Вчера е бил поставен и електрически „пастир“ на мястото, където мечката е бутнала четири кошера, отбелязват от организацията. “Продължаваме да следим какво се случва, да говорим с местните и да съдействаме с информация и насоки за превенция на бъдещи конфликти. Нашата позиция е против непременното издаване на разрешително за отстрел на мечката преди да бъдат положени усилия за прогонване ѝ”, казват още от WWF.

 

Какво да правим при нежелана среща с мечка?

Първото и най-важно нещо, което трябва да направим, навлизайки в гората, е да вземем всички необходими мерки, които да ни предпазят от нежелана среща с мечка, особено ако имаме намерение да се отдалечаваме от обозначените пътеки и туристически маршрути. От WWF напомняме, че мечките имат вроден страх от човека и предпочитат да избягват срещите си с него, а инциденти, подобни на този край Белица, се случват веднъж на десет години. И все пак нека бъдем бдителни и да направим това, което зависи от нас!

В повечето случаи вдигането на шум е достатъчно средство за избягване на потенциална среща с мечка. Това може да стане по различни начини: с разговори на висок глас, със слушане на по-силна музика или дори чрез използването на звънче. Всички тези средства биха изпратили сигнал до мечката къде се намира човека и тя би могла своевременно да се изтегли от пътя му.

Не бива обаче да използваме пиратки и бомбички! Приложени в непосредствена близост до дивото животно, те могат да произведат противоположен ефект. Има риск в уплахата си, мечката да реагира неадекватно и да нападне изпречилия се пред коридора ѝ за бягство човек. Данните сочат, че съществува малък процент мечки – най-често мъжки по време на брачния период (май-юни) – които отвръщат на провокацията с атака. Както по света, така и у нас има много описани случаи, при които мечката с неохота си тръгва от лежанката, но човекът, нетърпелив към бавното ѝ оттегляне, произвежда силен шум в непосредствена близост до нея, провокирайки по този начин светкавично нападение върху себе си. С други думи, въпреки че помагат в 95% от случаите, използването на пиротехнически средства може да доведе до инцидент с фатални последици.

Освен това гърмежите причиняват стрес и безпокойство на всички горски обитатели. В дъждовни години, когато има обилие на гъби, гората се превръща в желана дестинация за мнозина. Но нека не забравяме, че именно краят на пролетта и началото на лятото е периодът, в който малките на горските животни трябва да укрепнат, а женските мечки – да се възстановят от състоянието на хибернация, раждане и кърмене и да се подготвят за новата зима. Затова нека не причиняваме излишно безпокойство на дивите животни с шумни пиротехнически средства.

Сериозна предпоставка за среща с мечка е боклукът около пътеките. Освен че загрозяват и влошават качеството на околната среда, отпадъците, изхвърлени по туристическите пътеки или около местата за къмпинг, пикник и риболов, привличат дивите животни. Привличат и мечката, която търси лесен достъп до храна. Затова, съхранявайки отпадъците си в чантата докато стигнем до населено място, не просто опазваме природата, но и предпазваме себе си от нежелана среща с мечка.

Какво да правим, ако все пак, се натъкнем на мечка в гората?

1) Основното правило е да запазим спокойствие и да не се подаваме на паника;

2) Трябва да избягваме да правим резки движения – мечката също е уплашена и може да ги приеме като провокация;

3) Добре е да демонстрираме увереност, като следим мечката с очи;

4) Важно е да започнем бавно да отстъпваме, говорейки монотонно. В никакъв случай не бива да тичаме! Мечката е хищник, способен да развие до 40 км/ч на пресечен терен. Бягащият човек може да бъде възприет като плячка и да събуди ловните ѝ инстинкти;

5) Ако носим багаж, можем с плавно движение да го оставим на земята до себе си. Така от една страна няма да ни пречи, а от друга – може да послужи като разсейващ фактор за мечката и да ни даде възможност да се отдалечим незабелязано.

NB! Ако мечката е изправена на задните си крака, това не означава непременно, че се готви за атака, а че е изненадана и любопитна! Това обаче не я прави по-малко опасна. Следвайки горните инструкции, по-добре е да се отдалечим.

Какво да правим, ако бъдем нападнати от мечка?

Най-важното е да реагираме бързо в следните две стъпки:

Първо, лягаме по корем и покриваме врата си с ръце, за да го предпазим от евентуална атака.

Второ, разтваряме широко краката си, за да сме по-стабилни и да е по-трудно за мечката да ни обърне по гръб и да получи достъп до меките органи.

Какво да правим, ако попаднем на малко мече?

Краткият отговор е: нищо! Вероятно майката се намира наблизо и то няма нужда да бъде „спасено“. Затова е най-добре да се отдалечим, без да правим опити да го докосваме или снимаме. В случай, че забележим мечето неколкократно на едно и също място, редно е да се свържем със съответните горски власти. WWF напомня, че кафявата мечка е защитен вид и самосиндикалното прибиране на мечета е незаконно!

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq