Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Анализаторът Илиян Василев предупреждава за възможни избори наесен

igjjtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Заповедта за сваляне на кабинета „Петков“ е дадена в Москва, след като сме отказали да пропуснем самолета на Лавров за Белград и най-вече след правителственото заявление, че няма да подновим договора с „Газпром“. Това твърди енергийният експерт и политически анализатор Илиян Василев, който е бивш посланик в Москва и на когото Кремъл отдавна забрани да стъпва на територията на РФ.

Според Василев, постановката със спирането на природния газ у нас е била съгласувана между "Газекспорт" (външнотърговската фирма на "Газпром" - бел. ред.) и политици от ГЕРБ и ДПС, с идеята да ударят и свалят правителствто. Допълнително е натежало на везните и демонстративното пренебрежение на Петков към руския газ и позицията му, че имаме достатъчно и то по-евтин газ и няма да подновяваме договора си с "Газпром". С това Петков е „подписал присъдата си“, смята Василев. Той обръща внимание и върху това, че правителството не разреши преминаването на самолета на руския външен министър Сергей Лавров над територията на България. Василев отбелязва, че това е първият случай, в който българско правителство не пропуска руски самолет за Белград.

"За Русия визитатата на Лавров е символна, а присъствието на „Газпром“ на българския пазар е критично важно. Неслучайно лобито на "Газпром" успява до този момент да възпрепятства сключването на дългосрочен договор за втечнен природен газ от САЩ, защото това ще постави руския газ в ролята на трети чакащ на опашката", допълва Василев.

Друг грях на Петков, според Василев, е че премиерът лично се зае да отстрани изкуствените пречки пред довършването на интерконектора с Гърция, който от началото на месец юли ще отвори вратите за достъп на неруски газови алтернативи за целия Балкански регион, включително и Украйна.

"Новият Пеевски /менторът на ИТН Орлин Алексиев/ и стария Пеевски взаимодействат - цялата тази корупционна машина, барабар с Гешев /магистрати, служби, медии/ има нужда от много милиарди, за да бъде хранена. А те свършиха. Правителството им пречи." Такава е позицията на Илиян Василев.

"Рашков щял да стана шеф на КПКОНПИ - няма как да стане; кой да го подкрепи - ИТН няма да гласуват, ДПС, ГЕРБ и Възраждане хептен. Откъде гласове? Правителството ще бъде блокирано и само ще вдигне белия флаг. То това е и целта", смята Илиян Василев. Според него, през лятото избори не могат да се състоят, значи те ще се проведат през ранна есен и пак ще има служебно правителство на Радев.

"ИТН си свърши работата - Слави прибра десетки милиони. Помогна да се овладее енергията на протеста и да се насочи в глуха улица. Сега вече може и да не попадне в Парламента. Има десетина души приближени депутати, които някак ще трудоустрои. Другите не го вълнуват. Тези другите могат да му объркат сметката", смята още Василев.

 

 

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq