Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руснаците крадат безценно скитско злато от украинските музеи

eessГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес, 12. юни, Русия чества Деня на независимостта. Макар да не е особено ясно от кого е тази „независимост“ – от СССР, от комунизма, или от империализма? Както и да е… Фактът - днес Москва осъмна с антивоенен протест – пред Министерството на отбраната бе закачено антивоенно знаме: „кървав“ трикольор с надпис „Днес не е моят ден“. Според публикация в „Новая газета“, анонимни московски артисти

са излезли с изявление, в което отбелязват, че акцията е посветена на Деня на Русия. Празникът, който се нарича още "Ден на независимостта на Русия", се чества на 12. юни - денят, в който е приета Декларацията за държавния суверенитет през 1990 г.

Ето какво се казва още в изявлението на протестиращите, разпространено в социалните мрежи: „Победните репортажи на държавните телевизионни канали, инфографиките на анкети, коригирани за „военно време“ и резултатите от референдумите под прицел неизбежно създават само набързо скроена трикольорна илюзия за нов Руски свят, в който всеки от нас е негов проводник. Това е погрешна гледна точка. Днес просто не е нашият ден. Нашият ден на независимост, който със сигурност ще празнуваме скоро, ще бъде ден на независимост от имперските амбиции."

И още новини, свързани с войната в Украйна. Според международна група учени и дигитални експерти, които проследяват кражбите на археологически ценности, група руски специалисти участват в контрабандата на ценни исторически артефакти от Украйна в Русия. Това твърди The Guardian, цитирайки учения Брайън Даниелс, антрополог, който работи с археолози, историци и специалисти по дигитални изображения.

От лаборатория в американския щат Вирджиния, Даниелс и колегите му наблюдават ограбването и унищожаването на културни ценности от началото на руската инвазия в Украйна и откриват определен модел при тези престъпления. Кражбите основно са съсредоточени върху скъпоценното скитско злато. Това са древни филигранни изделия, често изобразяващи животни.

„Тези предмети са визуално зашеметяващи и сега има толкова много съобщения за кражби, че е очевидно, че това е стратегия“, каза Даниелс.

"Украинците, разбира се, също са много заинтересовани да съставим списък с откраднати вещи", добави той.

Ученият не знае дали паричната стойност е била най-важният фактор за руснаците, или предметите са били избрани заради тяхното културно значение.

„Може би всичко това е част от опита за подкопаване идентичността на Украйна като отделна държава, с претенции за „законна“ собственост на Русия върху всичките им исторически експонати“, казва Даниелс.

Присвояванията обикновено стават след заплашителни разпити на музейни уредници и охранители, казва той. Опитите на Русия да открие и открадне скрити артефакти в окупирани украински градове стават все по-нагли.

 

juhyg

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq