Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украински ракети поразиха откраднатите от Русия през 2014 година сондажни платформи

rakГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Въоръжените сили на Украйна са атакували с крилати ракети сондажни платформи, откраднати от Русия след анексията на Крим. Новината се потвърждава от руския гаулайтер в кримския полуостров Сергей Аксьонов. "Тази сутрин противникът атакува сондажните платформи на Черноморнефтегаз. Във връзка сме с колегите от Министерството на отбраната и ФСБ, работим за спасяването на хората." Това написа в своя профил

руското протеже. Украинският депутат Алексей Гончаренко също потвърди новината за ракетния удар: "Нашите ракетчици тази сутрин „се разсеяха“ и вместо Змийския остров, поразиха „кулите на Бойко“. Ракетната атака срещу платформите леко попречи на добива на газ в украинското Черно море от руснаците."

Според Аксьонов, има ранени и изчезнали работници, обслужващи сондажните кули. Патрулни катери и авиация на Министерството на отбраната се опитват да извършват спасителни дейности.

Да припомним историята - през 2014 г. и двете кули бяха откраднати от руснацитет, след като Крим беше анексиран. В същото време те останаха в Одеския залив, много по-близо до континенталната част на Украйна, отколкото до полуострова. През декември 2015 г. Руската федерация премести "кулите на Бойко" по-близо до Крим. На 23 декември 2015 г. Печорският съд в Киев уважи искането на ГПУ за арест на сондажните платформи, за които Украйна е платила 400 милиона долара преди седем години. През януари 2017 г. украински съд издаде „заповед за арест“ на откраднатите от Русия сондажни платформи. Днес заповедта бе приведена в изпълнение.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n