Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Русия плаща по 4000 лв. месечно на свои „матросовци“ в България, обяви Лена Бориславова

evrasГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Русия плаща по 4000 лева месечно на свои говорители в България, обяви в ефира на Дарик радио Лена Бориславова. Става дума за журналисти, политолози, политици, общественици. Според нея, службите разполагат с данни. Още от февруари службите разполагат с имената на обществени и политически фигури в България, които получават пари от Русия за пропаганда - това съобщи в ефира на Дарик радио

Лена Бориславова, началничка на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков.

Вербалните „опълченци“ на позицията на Русия в България често не действат съвсем безплатно. Възнаграждението е 4000 лв. на месец, обяви Бориславова. По време на интервюто тя уточни, че става въпрос и за "обществени, и за политически говорители" и добави, че има ковачи на обществено мнение, които застават публично, за да формират позиции в подкрепа на Русия. По думите ѝ сред тези хора има политици, анализатори, политолози, членове на службите.

"Представете си, че ултиматумът на г-жа Митрофанова не идваше от нея, а от някой друг чужд посланик. Ако идваше от Норвегия, от турския посланик, ако идваше от гръцкия посланик...Дали щяха тези политически сили да реагират по този начин?... Никой посланик няма право на съвременна България да ѝ казва "До 12 часа ще направиш Х или Y"", подчерта Лена Бориславова. Не може Русия да ни обявява за неприятелска държава и да ни спира едностранно договорите, а после да се изненадва от острата българска реакция, каза още тя.

Ние ще добавим: Ленче, публикувайте веднага Списъка.

Спи-съ-ка!

Няма нужда даже от съд или затвор.

Оповестяването на Списъка с платени матрьошки ще ги неутрализира автоматично!

 

 -------------------------------------

 

В ефир всеки платен събеседник трябва да носи етикет "Лобист"

Чуйте и мнението на анализатора Илиян Василев

Изнесеното от Лена Бориславова шокира, но само незапознатите. Отдавна се знае, че в публичното пространство има платени говорители - тези същите лица, които виждате в екран получават пари и то солидни, за да защитават "професионално" гледна точка. Това разбира се не е оформено като договор за публично представителство, а под формата на някакви консултации. В случаите за които Бориславова, това са редовни плащания по няколко линии - по линия на фондове на руската държава, по линия на руски компании, по линия на български компании/институции, свързани с руски такива - през български олигарси и поддържани от тях медии. Примерно българския олигарх Х получава десетки и стотици милиони от изгодна сделка/проект с руска компания с уговорката, че част от тези пари, той трябва да осигури за финансиране на "руско влияние" чрез медии. Има и професионални медийни брокери в уравнението.
Последният относително голям медиен проект беше обслужването на Турски поток, но там нямаше особена нужда, тъй като самия Борисов и шефа на Булгартрансгаз осигуряваха "тила" на проекта пред медиите.
По първата - руска държавна - линия реципиенти на подобни средства /много над цитираните днес 4000 лева, са получавали президенти, премиери, министри, депутати - и това също се знае, но се потулва/. Формално са минали през руски компании, но нареждането за разпределението се прави от Кремъл. Такива са списъците които съпровождат договорите с Газпром, в които фигурират подобни на изброените от Бориславова лица, но те са обслужващия персонал.
Особено активни са по енергийните теми - отдавна се знае, че има експерти на които се плаща. Зная със сигурност за експерт, който получаваше пари от българските партньори на Газпром или Росатом за да защитава техните тези в ефир - Газпром и Белене. Съответно, през пиари и рекламни къщи се осигуряваше достъп на съответните лица - бяха дежурно поканени.
Отиваш и спориш с човек, който сам не вярва в това, което говори, но не му пука, защото той получава своето.
И дълго се чудех, как изобщо може да се спечели битката за мнението на хората, когато тя априори е неравностойна - и като равно право на достъп, и като мотивация - едните за ползу роду, другите за ползу карману.
Социолози, антрополози, политолози, и прочие "лози" са в същата схема.
За това на времето бях предложил, когато още ме канеха /след забраната за влизане в Русия изведнъж рязко намаляха поканите/ - където ме канят, когато не съм сам, а ме "балансират" и двамата участника да заявят наличие/отсъствие на конфликт на интереси и обвързаност. За да знаят хората, дали събеседникът не получава пари за това, което говори.
Познайте какво стана - престанаха да ме канят. Защото в тази верига са всички и шефовете на медиите, и продуцентите на предаванията, и водещите, и пиарите, и политиците. Ако вие, като зрители, получавахте тази информация на живо - ето този е регистриран лобист, не са важни подробностите, а дали когато говори или пише го прави по задължение или по убеждение/безвъзмездно/ много бързо проблемът щеше да бъде решен с руското влияние. Забележете не казвам, че не трябваше да бъдат допускани, а просто да си носят етикета докато говорят на екран - лобист. Пък хората да преценяват.
Връзката "пари" - "агенти на влияние" - говорене/писане не е винаги пряка - между конкретна публична изява и руските пари, понякога хората имат просто бизнес, който защитават. Като една социологическа агенция, която е част от международна верига, под прекия контрол на Русия. Но то, в последна сметка, е същото.
Не очаквам ДАНС да разсекрети каквото и да било. А "засегнатите" лица веднага ще креснат "бият Паниковский".
Мисля си, че част от проблема може да се реши със Закон за лобизма, но пак тези "говорещите" глави ще си останат, а също и мрежите за проникване на руското влияние през пари и зависимости.
Затова, когато оценявате значението на изгонването на 70 руските агенти с дипломатическо прикритие, сметнете колко още работа остава у дома.
 
 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq