Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Шпионските потайности, обяснени от специалист

rusjЕмил ВАСИЛЕВ

Що е то резидентура? Едва ли някой трябва да се изненадва, че Чехия /60 души/ и България /70 души/ са "първенци" по изгонени руски "дипломати". Обяснението е просто. В тези две държави от дълги години се намират двете най-големи резидентури на руските специални служби в Европа. Резидентурата в Чехия отговаря за агентурните мрежи на Русия в Централна Европа, а тази в България - за резидентурните ѝ

мрежи в Югоизточна Европа и в частност на Балканите. Основен принцип на работа на руските специални служби още от времето на КГБ, е, че резидентът /главният агент-координатор/ има за седалище държава, която е различна от тази, в която се намира резидентурната му мрежа. Това се прави с цели сигурност и избягване на дипломатически скандали, защото руският резидент по правило е с дипломатически статут, за да не може да бъде арестуван и съден, а само изгонен по Виенската конвенция. Когато обаче не се намира на територията на държавата, която шпионира, за него просто няма никакви последици. Накратко: Русия разполага с агентурни мрежи за шпионаж на територията на всички балкански държави, като техните ръководители /резиденти/ са дипломати в посолството в България. Изгонвайки ги, страната ни прави огромна услуга и на Сърбия, Хърватия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Румъния и дори Гърция, тъй като при липса на резиденти дейността на руските шпионски мрежи в тях временно ще бъде блокирана. Вероятно Русия ще прехвърли целия си резидентурен апарат в Сърбия, което ще изисква известно време. Резидентурите по принцип се разполагат в по-големи и то приятелски държави, за да има обяснение огромният дипломатически персонал. Доскоро в България работеха 143 души с дипломатически статут и още над 200 души персонал, което няма обяснение, освен шпионство и диверсия в огромни мащаби. Няма как толкова много хора да бъдат прехвърлени в малки държави Македония или Черна гора. За мен е интересно да видя дали сръбският президент Вучич ще се противопостави на това Белград да стане резидентурна столица на Балканите, на мястото на София. Тъй или иначе Кирил Петков удари страховит шамар на руските интереси не само в България, но и в целия регион. Горното за сведение на тези, които се чудят защо ходи с охрана.

---------------------

Искам да споделя нещо много лично. Явно остарявам. Повод ми дава изказването на един депутат от ДБ, че специалните ни служби били русофилски. Работели за чужди интереси. Демек били НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ. Не преди 30 години, а днес го казва в държава-членка на НАТО и ЕС. И то при положение, че един от лидерите на ДБ /ген. Атанас Атанасов/ беше шеф на контраразузнаването по времето на Иван Костов. Има обаче една подробност: ръководството на ДАНС и на разузнаването винаги се е осъществявало от изпълнителната власт и от държавния глава. Какво се оказва? След като вече 32 години специалните ни служби са били НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, то и всички правителства и президенти след 89-а също са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ. Логично, нали? Да споделя и малко личен опит. Когато през далечната вече 1999 г. напуснах контраразузнаването, за да се захвана с политика и право, причината беше точно тази - бях млад човек с десни убеждения, болен демократ-идеалист. В същото време бях заобиколен от стари кадри на ДС, повечето от които бяха двойни руски и турски агенти на българска държавна служба, както и внедрени храненици на мутрите. Направо си бях черната овца. Директно ми беше заявено от Драшковци и сие, че нямам никакъв шанс за кариера и заради възгледите си ще остана до пенсия на най-ниската длъжност и звание, освен ако преди това не бъда позорно изгонен. В същото време най-големите русофили, туркофили и ДС-та, които се ползваха от протекциите на руското и турското посолства, бяха развивани кадрово с шеметна скорост. Един пич, с когото постъпихме заедно, след 4-5 години от обикновен оперативен работник в руския сектор стана негов началник, а скоро и директор на дирекция "Контраразузнаване". После оня банкянски глупак дори го направи шеф на ДАНС и руските двойни агенти за малко да го съборят от власт. Как съм издържал тези няколко години сред руско-турските змии и ДС-гущерите - само аз си знам. Накрая ДПС-котилото покрай Драшковци ме посъветва да напусна, иначе можело да изчезне някое строго секретно дело, по което работя и да ходя в затвора. Махнах се с огромно облекчение и не съжалявам, защото животът ми даде шанс за отлична адвокатска и политическа кариера, стигнах и до парламента. Все пак 23 години по-късно за мен е ужасяващо да науча, че в ДАНС и разузнаването продължават да властват хора, много подобни на двойните агенти туркофили и русофили, които навремето ме изгониха от там. А над 50% от щатния им състав били деца и внуци на пенсионирани ДС-кадри. Не само това, но г-н Доган май получавал информацията от ДАНС дори преди премиера и президента. Само това ще ви кажа: Бог да пази България!

 

------------------------------------------------------------------------

ekjfbsЕмил Василев е роден през 1965 г. във Велико Търново. Юрист по образование, адвокат по професия, преподавател по „Корпоративна сигурност” в Нов български университет, автор на редица публикации по антимонополно право и конкурентни отношения. Бил е депутат от РЗС.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq