Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Задушавах се, грозяха ни по 15 години затвор – признава руска журналистка, която избра свободна България

coodoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Малко след началото на войната срещу Украйна журналистката Маргарита Шурупова бяга от родната си Русия. "Избягах, защото се задушавах. Преди Русия беше автокрация, но сега е диктатура." Днес тя търси убежище в България. "Веднага след 24. февруари стана ясно, че аз не мога да остана там", разказва журналистката Маргарита Шурупова от сибирския град Томск. В началото на март 2022 тя и съпругът ѝ, който

е лекар с няколко специалности, продават автомобилите си и заминават с децата си за Ереван. От няколко месеца са в София, където очакват статут на международна закрила.

А защо са дошли в България? "Защото за мен свободата на словото е необходимост като дишането", каза Шурупова. Тя и семейството ѝ не остават дълго в столицата на Армения, защото заради вълната от руски емигранти животът там поскъпва рязко. А, както казва Маргарита, "колите ни не бяха скъпи". Затова те идват в България, където съпругът ѝ има роднини. "Те ни поканиха и ни подкрепят, живеем благодарение на тях."

Още в първите дни след войната тя осъзнава, че в Русия вече не може да казва това, което мисли, че вече не може да публикува в социалните мрежи и медии това, което смята, че е важно, защото рискът от възникването на сериозни проблеми е огромен. На 4. март е блокиран сайтът на информационната агенция ТВ2, в която тя работи.

Какъв е изборът на инакомислещите руснаци? Четете ТУК

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n