Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руснаците признават, че скоро настъплението на орките в Украйна ще бъде вкарано в реанимацията

orksГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Бойните действия в Украйна се променят с часове. Опитите на руската армия да премине в мащабно настъпление се провалят един след друг. Украинската армия нанася мощни удари на руската. През последните седмици и дни това става благодарение на американската ракетна система HIMARS. Как се стигна до този смразяващ за Кремъл обрат? Ето отговора на опозиционното руско издание „Новая газета“ 

Първият етап от войната на Русия в Украйна – превземането на Киев за три дни – отдавна е провален. Както и второто – да бъде отрязана Украйна от морето. Но мнозина в Москва имаха илюзии (или страхове, или надежди), че в Донбас руската армия, безмилостна и страховита като ледник, ще пропълзи към украинските позиции, смачквайки украинската отбранителна линия с огнена вълна и запълвайки онова, което е останало от нея с пушечно месо. В Кремъл бяха убедени, че Путин, имайки смазващо превъзходство в техника и боеприпаси (на всеки украински снаряд се падат по 20 руски), ще наложи война на изтощение на Украйна и ще я спечели. Последната седмица разби тази илюзия. Руският фронт, или по-точно неговият тил, на дълбочина 60-80 км, гори в пламъци. Горят складове в Червения лъч. В Донецк горят десетки складове. Гори техника на летището в Мелитопол, складове в Херсон и Нова Каховка, отново горят армейските руски пунктове в Чернобаевка. В деня след превземането на Лисичанк изгоря огромен дивизионен склад в Попасна.

Вече е ясно: не горят просто складовете, а гори руската офанзива. Това е горящата сталинска военна стратегия, възприета от генералите на Руската федерация: да се настъпва с пушечно месо зад огнен вал, хаотично, безцелно стреляйки по площадите и жилищните сгради. След превземането на Лисичанск руските войски преминаха в настъпление по всички фронтове (това беше веднага след като Путин обяви „оперативна пауза“), но веднага бяха посрещнати с невиждан огън.

Целевият украински ракетен обстрел по складове е в рязък контраст с руския обстрел със скъпи ракети по жилищни комплекси, търговски центрове и площади. Военният експерт и бивш пилот, полковник от въоръжените сили на Украйна от резерва Роман Свитан оценява броя на унищожените руски складове на 15-20%. Очаква се украинската армия да премине в настъпление, след като унищожи всички складове. Складовете се удрят с HIMARS, чиято разновидност M142 High Mobility Artillery Rocket System, монтирана на шасито на стандартен американски армейски камион M1140 с пускова установка за шест ракети GMLRS. Има и друг вариант, който позволява вместо шест GMLRS да изстреля една ракета ATACMS, която лети на 300 км, но тяхното използване все още се очаква. През последните дни украинците показаха как действа на бойното поле и разновидността на бойната система за залпов огън, монтирана върху верижна платформа и разполагаща с двойно повече /12/ ракети.

HIMARS има редица изключителни предимства пред руските системи. Първо, американският ракетен комплекс е мобилен като обикновен камион. Това означава, че HIMARS се движи по нормален път, тръгва към позиция, изстрелва ракети и веднага се премества със скорост от 80 км/ч. Трудно е да го поразиш. Второ, ракетите GMLRS (в този случай G означава направлявани), изстреляни от HIMARS, се насочват от GPS и поразяват изключително точно целта. Това го отличава от руските "Торнадо", "Град" и "Ураган", с които Москва се гордее. Трето, HIMARS, отново, за разлика от руските Smerchs, не се нуждае от пусково-зареждаща установка. Той просто отива до мястото, където блокът с ракети лежи на земята, вдига го - и е готов за залп!

Използването на HIMARS разрушава цялата логистика на руската армия. Руската армия е свикнала да воюва така: тя изгражда гигантски складове на 60 км от фронта и транспортира всички тези складове с камиони. „60 километра преместване“, казва Алексей Арестович, съветник в президентската канцелария, „това са три пътувания с камиони на ден, 90 са две, 120 е едно. Офанзива за руската армия е възможна само ако камионът успее да направи три рейса за един ден.

Вече се потвърждават предвижданията, че съвременната мрежово-центрична война превъзхожда видимо сталинската концепция от 1941 г., която използва руското командване: залп от огън плюс пушечно месо. И второ, Путин не успя да превърне тази война в позиционна, както искаше, защото позиционната война предполага, че врагът вижда само фронтовата линия и не може с приемлива точност да удари ключова военна инфраструктура зад нея.

„Каква военна машина е построил Путин“, пита Арестович саркастично, „ако четири HIMARS могат да я ликвидират?“

Според експерта от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна полковник от резерва Олег Жданов, украинската армия разполага в момента със 17 американски HIMARS и техните аналози. „Красний Луч“, „Стаханов“, Змийският остров и С-300, унищожени край Херсон преди десет дни, също са в „сметката“ на HIMARS. Това вбесява върховното командване на руските войски в Москва, но те така и не успяват да се противопоставят.

 

 

-------------------------------

По материали от „Нова газета. Европа“. С посредничеството на „Фрогнюз“

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq