Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сърбите ще напомпят скандала с ответни мерки утре

vuksksГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Хърватия отказа на сръбския президент Александър Вучич частно посещение в хърватските градове Ясеновац и Пакрац, след което Белград заплаши с ответни мерки. Според хърватското издание „Ютарни лист“, Вучич се е свързал с Милорад Пуповац, ръководител на сръбската партия SDSS в Хърватия, и му е казал, че планира частно посещение в Ясеновац, където е бил разположен нацистки концентрационен лагер

по време на Втората световна война. Твърди се, че Вучич е информирал Пуповац, че отива на частно посещение в Хърватия и ако сметне за необходимо, може да информира хърватското правителство. Твърди се, че лидерът на SDSS е информирал хърватския премиер Андрей Пленкович за пътуването на Вучич, но официален Загреб не го е одобрил.

Според източник на „Jutarnji List“, близък до правителството в Загреб, целта на визитата на Вучич е била да провокира хърватската страна в навечерието на годишнината от военната операция "Буря"*, за да може сръбският президент "да играе ролята на жертва" пред своите избиратели.

"Той не следваше никакъв протокол, искаше да направи всичко без процедурите и правилата на дипломатическите отношения. Искаше да пресече хърватската граница с телевизионния си екип и да прави каквото си иска тук. Но премиерът Пленкович и правителството ясно казаха "не". Ние сме страна от ЕС и НАТО и той не може да прави каквото си иска тук. Политиката на „сръбския свят“ в Хърватия няма да сработи“, цитира изданието анонимен източник от хърватското правителство.

Според сръбското издание „Новости“, в Сърбия са реагирали остро на отказа на Вучич да посети Хърватска. Така сръбският премиер Ана Бърнабич нарече събитието "най-големият скандал в съвременната история" и го сравни със забрана за израелския президент да посети Аушвиц.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин каза, че от днес всички хърватски служители, всички притежатели на официални или дипломатически паспорти ще трябва отделно да докладват целта на своето посещение или преминаване през Сърбия и ще бъдат поставени под специален режим на контрол. Самият Вучич, според сръбските медии, ще обяви ответните мерки на Сърбия в понеделник в 18:00 часа местно време.

 

---------------------------------

Операция „Буря“ – това е 4-дневната война през лятото на 1995 година, когато хърватската армия освободи окупираните от сърбите хърватски земи и сложи кръст на непризнатата Република Сръбска в Хърватия.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq