Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Преди два дни непокорната руска журналистка протестира пред Кремъл с плакат „Путин е убиец“

marinГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Полицията в Московска област е задържала Марина Овсянникова, бившата редакторка от руския Първи канал, която стана известна с това, че се появи в ефира на програма „Время“ с антивоенен плакат през март. Снимки от нейното задържане се появиха в телеграм канала на Овсянникова в неделя вечерта. Адвокатът на журналистката Дмитрий Захватов каза пред сайта Meduza, че Овсянникова е била

задържана близо до дома ѝ. Според адвоката, близките ѝ не са успели да открият Мария в нито едно от полицейските управления. Той отбеляза, че децата на журналистката са при баба си.

Повод за ареста очевидно е самостоятелната протестна акция на Марина Овсянникова на Софийската набережна срещу Кремъл, проведена на 15. юли. Тя държеше плакат с надпис: "Путин е убиец. Неговите войници са фашисти. 352 деца загинаха. Колко още деца трябва да умрат, преди да спрете?"

Да припомним, че на 14. март Мария изскочи изненадващо зад говорителката на програма "Время" на Първи канал с антивоенен плакат. На него по-специално бяха следните думи: "Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат." След това журналистката бе глобен и уволнена тихомълком.

Междувременно, Путин вкара поредния опозиционер в затвора. Андрей Пивоваров бе признат за виновен за ръководенето на "нежелана организация". Той е осъден на четири години затвор. Освен това му е забранено да извършва всякакви "обществено-политически дейности" в продължение на осем години, съобщиха негови поддръжници. Пивоваров ръководеше опозиционната организация "Отворена Русия" до пролетта на 2021 г., когато тя беше обявена за "нежелана" и фактически забранена. След това Пивоваров разпусна групата с мотива, че членовете ѝ трябва да бъдат защитени от съдебно преследване. Арестът на Пивоваров в края на май миналата година предизвиква голям отзвук, защото беше заловен при опит да напусне страната и да замине за Полша. От началото на войната в Украйна през февруари руските власти засилиха репресиите си срещу критиците на Кремъл. Много от тях бяха вкарани в затвора, а други са в изгнание.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n