Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Такива „братушки“ не пожелавам и на най-големите ни душмани

lhyeyeСтефан ПИЛАРСКИ

Бай Иване, исторически погледнато, викаш, не Русия е враг на България, а България - на Русия? Бай Иване, исторически погледнато, 100 години преди руснаците да се юрнат да ни освобождават, тяхната императрица Екатерина Велика съчинява т. нар. "Гръцки проект", който предвижда възстановяването на Византийската империя; а в тази гръцка империя не се споменава и дума за „български народ“. Исторически погледнато,

след време лукавите гърци си харесват кроежите на Екатерина и правят от тях своя национална доктрина - т. нар. "Мегали идея", която е насочена срещу българските интереси.

Бай Иване, исторически погледнато, 65-67 години преди да се юрнат да ни освобождават, руснаците опожаряват и ограбват на два пъти Свищов, като основната част от ограбените, според руския ген. Ланжерон, са били християни. Пак според него, същата съдба е сполетяла още 20 града. В "Мати Болгария" Неофит Бозвели потвърждава това.

Бай Иване, исторически погледнато, 48 години преди да се юрнат да ни освобождават, руснаците окупират цялата източна част на Балканите, чак до Одрин и изобщо не им идва на ума да ни освободят още тогава. В мирния договор, който сключват с турците, не се споменава нищо за техните "братушки", българите. За сметка на това изселват насилствено между 100 и 150 хиляди българи в Бесарабия. Раковски и Ботев са описали доста обстойно колко "добре" са си живели изселените там.

Бай Иване, исторически погледнато, пак тогава руският капитан, българинът Георги Мамарчев се опитва да вдигне въстание, но руското командване обезоръжава българите и изправя на съд водачите им в Букурещ. Мамарчев е спасен благодарение протекциите на управляващия по това време Влашко ген. Кисельов. Пет години по-късно, той е уличен в организиране на т.нар. Велчова завера и след като е разпитан в руското посолство, е предаден на турските власти и заточен на о-в Самос.

Бай Иване, исторически погледнато, 17 години преди да се юрнат да ни освобождават, руснаците официално се обявяват против борбата за независима църква на българите и застават на страната на Цариградската Патриаршия.

Бай Иване, исторически погледнато, 1 година преди да се юрне да ни освобождава, Русия подписва в Райхщад тайно споразумение с Австро-Унгария, в което в прав текст се казва, че на Балканите няма да се допусне създаването на голяма българска държава. Упоменато е и че "България и Румелия могат да образуват автономни княжества".

Бай Иване, исторически погледнато, един месец преди да се юрне да ни освобождава, успоредно със свиканата по настояване на Англия "Цариградска конференция", на която е решено, че България ще бъде в границите на българската екзархия, Русия потвърждава споразумението си с Австро-Унгария с нова тайна конвенция - Будапещенската. И граф Игнатиев подшушва на султана да не изпълни решенията на Цариградската конференция.

Бай Иване, исторически погледнато, 2 месеца след като ни е "освободила" и малко преди да започне Берлинския конгрес, Русия сключва тайно споразумение в същия дух и с Англия.

Бай Иване, исторически погледнато, 3 години след като ни "освобождават", руските генерали извършват първия преврат в България, в резултат на който Търновската конституция е суспендирана.

Бай Иване, исторически погледнато, 7 години след като ни "освобождават", "братушките" се обявяват срещу Съединението.

Бай Иване, исторически погледнато, пак тогава, Руският император обезглавява българската армия, като изтегля всичките си генерали. В същото време Сърбия, подтиквана от най-близкия съюзник на Русия тогава - Австро-Унгария (това - според порусначените ни комунистически историци), напада България.

Бай Иване, исторически погледнато, 8 години след като Русия ни "освобождава", Руският император инициира втория преврат в България, който, макар и осуетен от контрапреврата на Стамболов, все пак довежда до абдикация на българския княз. В продължение на година руската дипломация прави всичко възможно да поддържа България в състояние на безкняжие, създавайки по този начин формален повод за султана да я окупира и да денонсира Съединението. Пак през този период видният русофил Драган Цанков подава махзар (молба) до турския султан да окупира България. А Русия, след като прави няколко неуспешни опита за организиране на метеж, къса дипломатическите си отношения с България.

Бай Иване, исторически погледнато, 40 години след като ни освобождава, Русия обявява война на България. В тази война руският флот бомбардира два пъти Варна и три пъти - Балчик.

Бай Иване, исторически погледнато, 48 години след като ни освобождава, Русия (вече - Съветски съюз) организира и финансира най-кървавия атентат в Европа до преди 10 години - в църквата „Св. Неделя“. Целта е да се избие политическия елит на България и да се предизвика комунистически метеж.

Бай Иване, исторически погледнато, влизаме в съюз със Хитлер до голяма степен под натиск от СССР и неговите креатури тук. През цялата Втора световна война дипломатическите отношения със СССР не са прекъснати. Нито един български войник не е изпратен на източния фронт. Това не пречи на СССР да ни обяви война на 5. Септември 1944 година и да ни окупира.

Бай Иване, доста моменти съм пропуснал, но и така стана въздългичко. Но като цяло, това е положението, исторически погледнато.

Ех, бай Иване… Ех, дядо Иване…

 

 

---------------------------------------

PS   Абе, бай Иване, ти да не си от Клуб "4000"? Защото в такъв случай каквото и да ти говорим, полза няма...

/Via Маргарита Стефанова/

 

hrg

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq