Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

А страната ни ще икономиса милиарди. Но това са само мечти в нашата овладяна, путинясала държава

snarГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България може да промени хода на войната в Украйна. Страната ни има огромни армейски запаси от старите съветски снаряди, които са сред най-търсените и важните за Украйна в този момент. Такава е позицията на Христо Грозев, главен редактор на разследващата платформа Bellingcat. Обемът на износ на оръжия е от особена важност за отбраняваща се Украйна, смята още журналистът. Но огромните количества не са в

складовете на производителите, а в складовете на армията. Обаче без официално решение на България да изнася оръжия, тези животоспасяващи боеприпаси не могат да стигнат необходимите нива, нужни на ВСУ, за да обърнат хода на бойните действия, твърди Христо Грозев.

Фактите са очевидни и с „невъоръжено“ око. Катастрофата край Кавала на украинския транспортен самолет, натоварен със сръбски мини /уж за Бангладеш/, показва, че украинската армия неистово се нуждае от боеприпаси. Тъй като в момента съотношението на снарядите, изстрелвани от руска и украинска страна на фронта е в съотношение 20 към 1.

За съжаление, след като днес третият мандат отиде при БСП, надеждите България да се охрабри да изнася /и/ официално оръжия за Киев клонят към нулата. А ако новото правителство /ако мине в Парламента/ реши да поднови договора с Газпром, няма да ни остане нищо друго, освен да излезем на улиците и да прогоним проруските матросовци в Балкана. Да копаят землянки и да обират мандри, докато чакат „матушката“ да ни „освободи“ за трети път.

Междувременно, ако нашенските кремълски проксита не се прескачаха в политическия ни живот, България би могла да реши много от проблемите си, и то без да похарчим нито една стотинка. Вижте какво прави Словакия – даде старите си руски самолети и системи С-300 на Украйна, а в замяна ще получи безвъзмездно от натовските си партньори съвременни F-16 и системи „Пейтриът“, които са истинско страшилище за руската бойна авиация. А нашите „мигове“ ще отидат в крайна сметка за скрап, докато ние, данъкоплатците ще събираме левче по левче за милиардите, нужни за още ескадрили от F-16, за нови бойни машини на пехотата, за бойни кораби и т.н. И всичко това заради един резидент и 1-2-3 необолшевишки партийки, които трябва да заработят кремълските си „стипендии“, като демонстрират кучешка вярност.

Следващият проблем, който само след няколко години ще почука на вратата ни – утилизацията на хилядите и може би милиони тонове стари съветски боеприпаси, които имат лошия навик да се самовзривяват. Спомнете си апокалиптичните взривове край Челопечене през 2008 и край Петолъчката през 2012. Военният завод в Горни Лом, където утилизираха стари гръцки мини, също беше изтрит от лицето на земята. Жестоките обгазявания на Старозагорски регион, които подложиха на риск живота и здравето на над 300 000 души, също се оказаха с източник незаконна „утилизация“ на стари натовски боеприпаси на един полигон, с покровителството на правителството на Негово Величество.

Но, защо да направим нещо по лесния начин, след можем да го свършим по най-трудния?! Ей на това се казва „българска работа“… или овладяна, путинясала държава.

 

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq