Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Машината "Антонов" Aн-12BK е била българска, продаваме я обратно на СССР през 1990-а

msiejdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинският самолет, който се разби край Кавала, натоварен със сръбски боеприпаси /уж/ за Бангладеш, е бил българска собственост през миналия век. А само 3 дни преди да падне в гръцка Македония, машината е излетяла от Бургас; Ан-ът е реализирал няколко полета от няколко полета от България през последните 30 дни, става ясно от информация на сайта flightradar24.com. Машината "Антонов" Aн-12BK, собственост на

авиокомпания "Меридиан", падна край Палеохори, предизвиквайки страховита експлозия, предвид товара си от 12 тона сръбски боеприпаси за минохвъргачки. Същият самолет е имал няколко полета от и до летище Бургас. Последният такъв е бил от българския черноморски град до полския град Ржешов на 13. юли тази година, сочат данните на flightradar24.com. Сред последните посетени държави от самолета са Франция, Сърбия и Турция, сочат данните от историята на полетите му.

Самолетът е бил първоначално българска собственост. Той е закупен от СССР през 1971 година от нашата авиокомпания "Балкан", съществувала от 1968 до 2002 г. След разпада на Съветския съюз, машината става собственост на "Ural Airlines". Украинската компания "Меридиан" се е сдобила с него през февруари т.г., сочат данните на сайта jetphotos.com.

Информацията за полета показва, че преди да се разбие, 50-годишният самолет е излетял от летище Ниш в Сърбия и се е насочил /по документи/ към международното летище Аман-Куин Алиа, Йордания. Самолетът е претърпял авария, докато летял над Егейско море. Видеозаписи показват, че един от двигателите гори, секунди преди катастрофата. Разговор на пилота с контролната кула в Гърция също потвърждава, че се е запалил един от четирите двигателя.

Да, вярно е, че катастрофиралият самолет е на 51 години. И поради войната в Украйна е експлоатиран нон-стоп, а вероятно поддръжката му не е била на нужното ниво. Но да поставим случая в някакъв контекст. Нека си припомним, че на същото летище „Константин Велики“ край Ниш е рабположена и една скандалноизвестна руска база. Говорим за така наречения Руско-сръбски хуманитарен център. На 15. ноември 2017 командирът на американските армейски части в Европа ген. Бен Ходжис заявява следното за РСХЦ: „Не вярвам, че това е хуманитарен център. Това е фасадата, но не това е неговото предназначение. Трябва да има малко повече прозрачност и бих се радвал на покана да отида там и да го посетя“.

ЕС също предупреди Белград, че този съмнителен център може да се окаже пречка по пътя на Сърбия към членство в Евросъюза.

Засега няма информация дали от РСХЦ се извършва въздушно наблюдение и разузнаване над Косово, където се намира най-голямата логистична база на САЩ на Балканите "Бондстил", или спрямо съседните страни. Но не е изключено руските „спецове“ да се занимават именно с такива дейности. „Освен това, вероятната цел на съществуването на РСХЦ в руските планове е преди всичко привлекателната идея да бъде разгърната в случай на необходимост военна база в тила на НАТО“, твърди политическият анализатор Детелин Димитров. При такъв вариант от РСХЦ ще може да се контролира територия в радиус от поне 300 км, в която освен Сърбия влизат Косово, Черна гора, Република Северна Македония и части от Босна и Херцеговина, Румъния и почти половин България.

Какво пречи на руско-сръбските „спецове“ от Центъра да „прегледат“ украинския товарен самолет, натоварен с боеприпаси, очевидно предназначени за защитата на Украйна от орките на Путин? Очевидно – нищо. Да припомним, че руските шпиони и диверсанти не се спряха пред нищо и взривиха складове за готова арсеналска продукция край Мъглиж и военни складове край Сопот.

След руската агресия срещу Украйна, Сърбия е единствената държава в Европа, която отказа да подкрепи санкциите срещу Русия, да осъди инвазията и увеличи въздушните полети между Белград и Москва. Това предизвика възмущението на Брюксел, но и безпокойството на много съседни държави. Подобно поведение може да си позволи само страна, „присъдружна“ на Москва. Която със сигурност готви и „специални военни операции“ на Балканите. С цел реализацията на нова Велика Сърбия.

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq