Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ето кои са основните дистрибутори на дезинформация на българския медиен пазар

karbГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Едни и същи медии и хора разпространяват дезинформация, свързана с войната на Русия в Украйна. Те използват еднакъв език и препубликуват едни и същи неща, а скокът в популярността им от началото на войната е огромен. Това каза Ралица Ковачева, главна редакторка на платформата Factcheck.bg и преподавателка в Факултета по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По думите

ѝ, пример за такива разпространители на дезинформация са сайтът pogled.info, фейсбук страниците "Мартин Карбовски", "Кеворк Кеворкян" и други. Ковачева посочва, че именно социалните мрежи и най-вече Фейсбук продължават да са основният източник на информация за актуални новини за българите, които ги предпочитат пред традиционните медии.

Данните идват от проучването на "Евробарометър", публикувано преди седмица. Според него от всички в Европейския съюз (ЕС) българите са най-склонни да кажат, че често или много често се сблъскват с фалшиви новини и дезинформация - общо 55%. За сравнение в Нидерландия това са само 12% от анкетираните, а средният процент за ЕС е 51 на сто. Изследването сочи още, че 67% от българите смятат, че разпознават фалшивите новини, когато попаднат на тях.

"Но много често хората възприемат като дезинформация, като нещо невярно информация, която не им харесва и с която не са съгласни", посочва Ралица Ковачева. "Когато на хората им харесва, не е трудно да ги излъжеш. Когато не са съгласни, съответно и истината да им кажеш, те пак няма да ти повярват", добавя тя.

Според Ковачева, един от основните проблеми е, че в България липсва базова информираност и осмисляне в обществото на исторически факти и процеси.

 "Защото ние сме били все така вгледани в пъпа си", казва Ковачева.

 

 Цялото интервю на Ралица Ковачева може да прочетете ТУК

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq