Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Орките са вкарали „на сигурно място“ над 14 танка, плюс много боеприпаси в Запорожката АЕЦ

zaesГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Руските окупатори са вкарали най-малко 14 единици тежка военна техника с боеприпаси, оръжия и експлозиви в машинната зала на 1-ви енергоблок на Запорожката АЕЦ. За тази руска налудничавост, която може да предизвика нов ядрен катаклизъм от калибъра на Чернобил, съобщиха от „Енергоатом“ в Telegram. „Целият арсенал от вкараната вътре тежка техника с всички боеприпаси в момента се намира много близо до

оборудването, което осигурява работата на турбогенератора. По-специално, в непосредствена близост до основния маслен резервоар, където има запалимо масло, което охлажда парна турбина. Има и взривоопасен водород, използван за охлаждане на генератора."

„Енергоатом“ предупреди, че оборудването на нашествениците блокира достъпа до противопожарното оборудване на енергоблока. В случай на пожар, например поради детонация на боеприпаси, мащабът на трагедията може да бъде същият като в атомната електроцентрала в Чернобил.

Вчера, 20. юли, окупаторите са изискали от ръководството на ЗАЕС да им отвори машинните зали на 1-ви, 2-ри и 3-ти енергоблок, за да укрият там целия си военен арсенал. „Енергоатом“ призова международната общност да вземе всички възможни мерки за освобождаване на украинската АЕЦ от врага.

Да припомним, че в началото на своята инвазия руснаците окупираха и Чернобилската АЕС. Но, след като военната им част бе облъчена със смъртоносна доза радиация /копаейки окопи в Червената гора/, орките избягаха безславно.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq