Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Чистката на Зеленски показа: хора от службите на Украйна са се продали на Русия. Същото важи и за България

bakaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов се оказа, че негови служители по време на войната са преминали на страната на врага, или са избягали точно преди руската армия да нападне. Същото важи и за прокурори. Вече са арестувани стотици... Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа преди няколко дни укази за отстраняването на шефа на Службата за сигурност

на Украйна (СБУ) Иван Баканов, както и на главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се мотивира с това, че броят на случаите, в които се разследват служители на службите за сигурност и прокурори за връзките им с врага, повдига въпроси пред ръководителите на съответните органи.

"Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и съучастие на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоохранителни органи. По 198 наказателни производства са повдигнати обвинения на съответните лица", каза Зеленски във видеообръщение. Той уточни, че повече от 60 служители на прокуратурата и СБУ са останали в окупираната от Русия територия и работят срещу Украйна.

От началото на инвазията офицери от СБУ често са не само уволнявани, но и публично лишавани от звания. Една от най-честите причини е подозрението за сътрудничество с руските специални служби. Някои случаи са толкова шумни, че украинският президент Володимир Зеленски ги коментира лично, наричайки служителите предатели.

Кои са заподозрените

Сред тях бяха началникът на отдела за вътрешна сигурност на СБУ Андрей Наумов и бившият шеф на отдела на служба в Херсонска област Сергей Криворучко, който дори беше разжалван като генерал. Именно Херсон стана единственият областен център в Южна Украйна, който руските военни успяха да окупират след началото на войната.

Разследването показва, че и двамата, докато са били с пагони, са водили прикрит начин на живот, съобщава Current time. Наумов е използвал фалшиви регистрационни номера на колата си. Засечено е, че понякога ги сменял по няколко пъти на ден.

Наумов е напуснал Украйна няколко часа преди нахлуването на руските войски. В началото на юни той беше задържан в Сърбия заедно с германски гражданин, за когото твърди, че му е шофьор. В колата му бяха открити 600 000 евро, 125 000 долара и поне два скъпоценни камъка - изумруд и диамант. Двамата са обвинени в незаконен трафик на ценни материални активи. Според сръбското законодателство, наказанието за това престъпление варира от 1 до 12 години затвор.

Четете подробности по разкритията ТУК

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq