Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украйна готова да помогне на Молдова да прогони руските окупатори от Приднестровието

okjejeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Правителството на САЩ обмисля да достави на Украйна американски изтребители, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от ДПА. САЩ в момента “правят някои предварителни проучвания дали е възможно да предоставят изтребители на украинците”, каза Кърби. Той обаче предупреди, че това не е нещо, което би могло да се случи лесно, тъй като интегрирането и

използването на съвременни изтребители, разполагащи със сложно оборудване и въоръжение, изисква време. Говорителят подчерта, че САЩ ще подкрепят Украйна във войната с Русия, колкото е нужно. Кърби обяви, че Вашингтон ще достави на Киев оръжие за около 270 милиона долара, включително четири реактивни системи за залпов огън “Хаймарс”, плюс ракети за хаймарсите, 36 000 артилерийски снаряда, превозни средства и до 580 дрона “Финикс Гоуст”.

Украинските власти съобщиха вчера, че над 1000 руски войници са обкръжени от украинските войски в Херсонска област в Южна Украйна, предаде ДПА. Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович заяви, че след неуспешен опит да пробият украинските линии руските сили са попаднали в “тактическо обкръжение” недалеч от село Високополие. Украинската армия в последно време предприе няколко контраофанзиви срещу окупационните руски войски в Херсонска област, която в по-голямата си част е под руски контрол още от началните етапи на инвазията на Кремъл. През последните месеци там имаше многократни антируски демонстрации и дори нападения срещу представители на проруската администрация, назначена от Москва.

И още - Москва и Киев подписаха в Истанбул предложеното от ООН споразумение за възстановяване на износа на украинското зърно, блокирано в Одеса и още две украински черноморските пристанища, както и улеснения за износа на руски храни и торове през Черно море. Заради продължаващата пети месец война, украинските и руските представители сложиха подписите си под два отделни документа, но с идентичен текст. На церемонията по подписването в Истанбул присъстваха турският президент Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутиериш. За подписването на споразумението в турския мегаполис пристигна и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи Кремъл. От Киев в Истанбул пристигна министърът на инфраструктурата Александър Кубраков. Споразумението, ако бъде спазено, ще е “от полза на развиващите се страни, които са на ръба на банкрута, и на най-уязвимите народи, които са на ръба на глада” и ще ограничи инфлацията в глобален план, заявиха от Обединените нации и турските домакини.

Четвъртата новина е свързана с Молдова - Украйна е готова да помогне на Кишинев за деокупацията на територията на Приднестровието. Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов. „Подкрепям желанието на Молдова да се отърве от окупационните руски войски на тяхна територия. И ние, като държава и като специална служба, ще направим всичко, за да помогнем на братската държава да се отърве от нашествениците на нейната земя“, каза той.

Думите на Буданов прозвучаха на фона на изявление на Виталий Игнатиев, ръководител на „министерството на външните работи“ на непризнатата „Приднестровска молдовска република“, че територията се стреми да получи независимост от Молдова с последващо присъединяване към Русия. Това заяви и членът на комисията по международни отношения на Държавната дума на Русия Дмитрий Белик. Бюрото за реинтеграция на Молдова коментира това изявление на Игнатиев и заяви, че реинтеграцията на страната е основната цел на преговорите за уреждане на приднестровския конфликт.

„Всички международни партньори и конституционни власти твърдо подкрепят формулата за мирно уреждане на приднестровския конфликт, зачитайки суверенитета и териториалната цялост на Молдова в нейните международно признати граници“, казаха от министерството. Припомняме, на 21. юли Министерството на външните работи на Молдова потвърди, че не е допуснало руски военни от така наречената оперативна група (ОГРО), базирана в Приднестровието, да влязат в страната. Самият руски контингент е доста малък: два мотострелкови батальона плюс единица за командване и контрол. Като цяло това са от 1500 до 1700 руски военнослужещи. По-голямата част от персонала на OGRO се състои от местни жители, които имат руско гражданство.

Молдова смята присъствието на ОГРО в Приднестровието за незаконно и настоява за изтеглянето му. По-рано руските военни можеха да преминават на ротационен принцип през сухопътния коридор на Украйна, но от 2014 г. не са имали такава възможност.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq