Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Много скоро ще пристигнат и немски танкове „Леопард“, плюс американските „Абрамс“

gepparГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Първата партида от немските зенитни самоходни артилерийски установки Gepard вече са на бойно дежурство в Украйна. Това каза министърът на отбраната Алексей Резников. "Днес пристигнаха първите три Гепарда. Това са зенитни комплекси, за които са ни предадени десетки хиляди боеприпаси“, това обяви в ефир министърът. По думите му, първата партида ще включва 15 ПВО-установки. Преди около

седмица официален Берлин публикува списък с оръжия, които ще бъдат бъдат доставени на Украйна, включително 30 SPAAG Gepard. Снабдяването с боеприпаси за Gepard преди това се смяташе за проблем, тъй като бяха налични едва около 60 000 от 35 мм боеприпаси.

Gepard може да изстреля до 1000 снаряда в минута. Въпреки това, в реални условия, той стреля на кратки редове, съобразно движението на целта. След няколко седмици усилия германската правителствена служба, заедно с норвежкото министерство на отбраната, намериха производител, който може да произвежда още от нужните боеприпаси. Украинските бойци вече са минали необходимото обучение и чакат руските самолети и ракети.

И още – стана ясно, че Украйна работи с една от европейските страни за получаване на основните бойни германски танкове Leopard. "Една от приятелските ни страни разполага със „свободни“ танкове "Леопард" и те са готови да ни ги предадат", каза министър Резников. Според него, планът е Украйна да получи първите няколко танка за военно обучение. Ученията могат да се провеждат на полигони в балтийските страни, с които има съответно споразумение.

"След като екипажите на танковете са готови, ние ще продължим да говорим успоредно за въоръжаване на украинските въоръжени сили с модерни танкове. Това не е само "Леопард", ние също се опитваме да убедим нашите партньори, че това може да бъде американският танк "Абрамс", поясни Резников. По-рано управляващата коалиция на Германия подкрепи директните доставки на танкове за Украйна. Киев опитва да се сдобие с бойни танкове западен модел от няколко месеца. Според съобщения в медиите, Испания е готова да прехвърли на Украйна голямо количество танкове Leopard 2A4. Но за целта Мадрид се нуждае от съгласието на властите в Германия, която е страната производител на тези машини, които имат славата на най-мощните танкове в света.

Министърът на отбраната на Украйна заяви също така, че украинските артилеристи са овладели до съвършенство работата с високоточното западно оръжие, по-специално HIMARS.

"Имаме снимки, на които се вижда как нашите артилеристи поразяват мостовете точно в най-уязвимата им част, по шевовете. Нашите артилеристи използват HIMARS изключително прецизно - като хирург, който работи със скалпел.“

Сателитните снимки са получени от съюзническите разузнавателни служби и на тях се виждат поне 50 склада за боеприпаси, отделно са командните пунктове.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n